Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ
Καθολική απεργιακή απάντηση

Ολοκληρωτική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία, ενώ είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία που κήρυξε το σωματείο, με αίτημα την ανάκληση της προκλητικής και απαράδεκτης απόφασης της διοίκησής της, να θέσει σε διαθεσιμότητα σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έστειλαν με την κινητοποίησή τους ένα αποφασιστικό αγωνιστικό μήνυμα προς τη διοίκηση, ότι δε θα επιτρέψουν να υλοποιήσει την αντεργατική απόφασή της και ότι θα αντισταθούν κλιμακώνοντας τον αγώνα τους αν προσπαθήσει να εφαρμόσει "νέες" εργασιακές σχέσεις.

Αν και ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων της "Χαλυβουργικής" απουσιάζει αυτή την περίοδο με άδεια, αρκετοί ήταν αυτοί που χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο της επιχείρησης για να περιφρουρήσουν την απεργία. Το πανό που "δέσποζε" στα κάγκελα, και το οποίο έγραφε "Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες, τα σχέδια της Χαλυβουργικής δε θα περάσουν", έκανε σαφή την πρόθεση των εργαζομένων για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι διαθεσιμότητες. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο δεν μπήκαν χτες, ούτε οι εργολάβοι των συνεργείων που απασχολούνται σε διάφορες εργασίες.

Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής", που με το "επιχείρημα" των... οικονομικών δυσκολιών ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την απόφασή της να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους του ελασματουργείου, ως αυτή τη στιγμή έχει κοινοποιήσει μέσω δικαστικού κλητήρα σε 18 εργαζόμενους, ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Με απόφαση όμως, του σωματείου κανένας εργαζόμενος δεν την αποδέχτηκε. Κατά την επιστροφή των εργαζομένων από την κανονική τους άδεια αναμένεται να κοινοποιηθούν και άλλες διαθεσιμότητες και ο αριθμός τους ίσως να ξεπεράσει τις 140.

Εκτός όμως από τις προκλητικές διαθεσιμότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, υπάρχει και το ενδεχόμενο η διοίκηση να προχωρήσει σε απολύσεις, είτε να επιχειρήσει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, βασιζόμενη στο αντεργατικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Αλλωστε, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την προσπάθειά της να εφαρμόσει το 12ωρο, κάτι όμως που αποτράπηκε μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.Σε ένδειξη συμπαράστασης, χτες, κοντά στους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής" βρέθηκαν ο Γ. Μαυρίκος, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Α. Χοροζάνης, υποψήφιος Νομάρχης Δυτικής Αττικής με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ και οΤ. Τζεγιαννάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Με επιστολή προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση της "Χαλυβουργικής", το ΕΚ Ελευσίνας ζητά "την άμεση ανάκληση των διαθεσιμοτήτων", ενώ τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής" εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ - ΝΠΔΔ Δυτικής Αττικής,σημειώνοντας ότι "ο λαός του Θριασίου πρέπει να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής"".

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Δ. Κουμπούρης,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη "Χαλυβουργική", σημείωσε: "Οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της επιχείρησης να θέσει σε διαθεσιμότητα ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Επίσης φαίνονται αποφασισμένοι να προασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά - επειδή η "Χαλυβουργική" ίσως έχει σχέδια και για απολύσεις - καθώς επίσης και να μην περάσει η εφαρμογή νέων εργασιακών σχέσεων. Εμείς ως σωματείο θα κλιμακώσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε μαζί με τους εργαζόμενους, θα παλέψουμε για την προάσπιση του δικαιώματος στη δουλιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ