Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Ενα νέο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη άνοιξη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι διοργανωτές του νέου θεσμού - το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ΝΕΤ και το ΥΠΠΟ - παρουσιάστηκε η φιλοσοφία και οι στόχοι του φεστιβάλ. Κάτω από τον τίτλο "Εικόνες του 21ου αιώνα" το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης,να ανταποκριθεί στην επιστροφή που σημειώνεται διεθνώς γύρω από το είδος του ντοκιμαντέρ (εξαιτίας και της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών ΜΜΕ) ενισχύοντας και παρουσιάζοντας τόσο την ελληνική, όσο και την ξένη παραγωγή, που μέχρι τώρα είχε μόνο συμπληρωματική θέση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 15-21 Μάρτη 1999 στους κινηματογράφους "Ολύμπιον Ι" και "Ολύμπιον ΙΙ". Για τη στήριξη του Φεστιβάλ, που θα είναι αφιερωμένο στο κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ και στο βίντεο σύγχρονης πληροφόρησης, θα συγκροτηθεί διεθνής τιμητική επιτροπή προσωπικοτήτων,με συμβουλευτικό χαρακτήρα, τα ονόματα των μελών της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα.

Το πρόγραμμα των ταινιών περιλαμβάνει: Ελληνική και διεθνή επιλογή. Αναδρομικό αφιέρωμα σε γνωστό σκηνοθέτη. Ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στη μουσική. Ταινίες μυθοπλασίας (fiction) γυρισμένες με τη μορφή ντοκιμαντέρ. Νέες τεχνικές και τεχνολογίες. Επίσης, παράλληλες εκδηλώσεις: Συνάντηση κρατικών τηλεοπτικών σταθμών των Βαλκανίων. Σεμινάρια παραγωγής. Ημερίδα για το ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ. Διεθνή συνάντηση οργανωτών ανάλογων φεστιβάλ. Τμήμα Αγοράς ντοκιμαντέρ των βαλκανικών χωρών και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο διαγωνιστικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, χωρίς να είναι το πρωτεύον στοιχείο του, πραγματώνεται με την απονομή των εξής βραβείων: Κοινού, Κριτικών Ξένου Τύπου και Ελλήνων Κριτικών. Στη χτεσινή συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλος,ο γενικός διευθυντής της ΝΕΤ Νικηφόρος Αντωνόπουλος και ο Σύμβουλος Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ