Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σύμπαν

Από τους αρχαίους Ελληνες και τους πρώτους αλχημιστές του μεσαίωνα, ξεκινά το ταξίδι στο παρελθόν το ντοκιμαντέρ "Το σύμπαν του Στέφεν Χόκινς". Ο συγγραφέας του βιβλίου "Μια σύντομη ιστορία του χρόνου", καθηγητής Στέφεν Χόκινς, είναι ο οδηγός σε αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο. Το ντοκιμαντέρ θα μας μεταφέρει σε τοποθεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου έγιναν αποκαλυπτικά πειράματα για τις στιγμές της εξέλιξης του σύμπαντος. Ορισμένα μέρη στα οποία θα εστιαστεί η κάμερα, είναι η Φλωρεντία, όπου θα δούμε τα τηλεσκόπια που χρησιμοποίησε ο Γαλιλαίος, το σπίτι του Νεύτωνα κ.ά. Αμέσως μετά θα βρεθούμε στο Παρίσι στο εργαστήριο της Μαρίας Κιουρί. Η σειρά επιχειρεί να ερευνήσει τη φύση της ύλης και να ρίξει φως σε προβλήματα, όπως οι μαύρες τρύπες, η καταγωγή των γαλαξιών κλπ.Η σειρά ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής του BBC. (NET, Τρίτη 10.00)

Γονείς και παιδιά

Στις σχέσεις γονέων και παιδιών, αναφέρεται το αγγλικό ντοκιμαντέρ "Γονείς και παιδιά". Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τα διλήμματα και τις προκλήσεις που δημιουργεί η γέννηση ενός παιδιού για τους γονείς και πώς μια υγιής σχέση βοηθά την εξέλιξή του. Ο τρόπος με τον οποίο η μητέρα και ο πατέρας αντιμετωπίζουν το μωρό τους από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα γεννηθεί, είναι καθοριστικός για τις σχέσεις που αυτό θα αναπτύξει με τον περίγυρό του και με τον κόσμο όταν μεγαλώσει. Το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς οι γονείς μπορούν να βοηθηθούν και να διδαχθούν, πώς να δείξουν στα παιδιά τους την αγάπη και να τα κάνουν να νιώσουν σιγουριά και ασφάλεια, που τόσο απαραίτητη είναι ιδιαίτερα στη βρεφική και παιδική ηλικία. (ΝΕΤ, Πέμπτη 22.00)

Στους δρόμους του μεταξιού

Την κυπριακή μεταξουργία, έχει ως θέμα το ντοκιμαντέρ "Η Κύπρος στους δρόμους του μεταξιού". Η κυπριακή μεταξουργία διαδραμάτισε μέσα στα χρόνια που πέρασαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Παρόλο που το μετάξι έκανε την εμφάνισή του στην Κύπρο από τα βυζαντινά χρόνια, η περίοδος κατά την οποία το νησί πρωτοστατεί στους "δρόμους του μεταξιού", είναι από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Λουζιάνων βασιλέων. Η Κύπρος ήταν τότε κέντρο όχι μόνο παραγωγής, αλλά και διακίνησης πολύτιμων μεταξωτών και χρυσοϋφαντών υφασμάτων προς τη Δύση. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η παραδοσιακή μέθοδος εκτροφής του μεταξοσκώληκα, η κατεργασία και η ύφανση των μεταξωτών, καθώς και η χρήση τους ως βασικού στοιχείου της προίκας και της τοπικής φορεσιάς. Η λαογράφος Ελένη Παπαδημητρίου μιλά για το θέμα αυτό με μεταξουργούς. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Παπαγεωργίου. (ΕΤ-1, Παρασκευή 20.15)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ