Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρούν στα σουλάτσα Μπερνς στο Αιγαίο

Ανακοινώσεις - καταγγελίες από Λέσβο και Σάμο

Τη λαϊκή αντίδραση ξεσηκώνει και πάλι η προσπάθεια του τοποτηρητή των συμφερόντων των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς, να εξωραϊσει την πολιτική του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, "σουλατσάροντας" ο ίδιος ανά την επικράτεια για να "γνωριστεί με τον ελληνικό λαό".

Με αφορμή λοιπόν την αναμενόμενη δήθεν εθιμοτυπική επίσκεψή του στη Λέσβο, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο σε ανακοίνωση καταγγελία του υπογραμμίζει: "Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει στο Λεσβιακό λαό τον νομάρχη Λέσβου Αλέκο Μαθιέλλη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Θεόδωρο Χοχλάκα, οι οποίοι παρ' όλο που εκλέγονται άμεσα από το λεσβιακό λαό και λογοδοτούν μόνο σε αυτόν, δέχτηκαν με κυβερνητική υπόδειξη, να έχουν συνάντηση με τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τοποτηρητή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Μπερνς, παραβλέποντας τα αντιαμερικανικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του φιλειρηνικού λεσβιακού λαού".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η παρουσία του κ. Μπερνς στην παραμεθόρια αυτή περιοχή δεν έχει καμία σχέση με τουριστικό ταξίδι, ούτε με όψιμο ενδιαφέρον, ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λέσβιοι. Εχει να κάνει μόνο με τη μοιρασιά στο Αιγαίο, που αποφάσισαν οι Αμερικάνοι στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων, καθώς επίσης και το νέο ρόλο που προορίζεται να παίξει η Ελλάδα (ρόλο μικρού ιμπεριαλιστή) στο χώρο των Βαλκανίων.

Η Εκκλησία της Λέσβου, στα πλαίσια του νέου δόγματος Χριστόδουλου, για Μεγάλη Ελλάδα και αλύτρωτες πατρίδες, δέχεται και αυτή και παίζει το ρόλο του εθνικισμού, με τη συνάντηση του προκαθήμενού της μητροπολίτη κ. Ιακώβου, με τον εκπρόσωπο του ιμπεριαλισμού κ. Μπερνς".

Αντιδράσεις και στη Σάμο

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του σε ενδεχόμενη επίσκεψη του Ν. Μπερνς στο νησί και τονίζει:

"Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία που διακατέχει τους εργαζόμενους και όλους τους κατοίκους της Σάμου για την επίσκεψη του Αμερικάνου πρέσβη στο νησί". Και συνεχίζει: "Σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Σάμος, που κινδυνεύει από την αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή και ιδίως για τις βλέψεις που έχουν για το Αιγαίο, έρχεται σε αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα των κατοίκων του νομού μας και όλων των κατοίκων του Αιγαίου".

Αναφορικά με την ουσία της επίσκεψης, το ΕΚ σημειώνει: "Αυτή δε γίνεται για λόγους εθιμοτυπικούς, αλλά για να προωθήσει την πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Επειδή κανένα όφελος δε θα έχει ο σαμιακός λαός από αυτή την επίσκεψη, καλούμε το νομάρχη, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων του νησιού να αρνηθούν να συνομιλήσουν μαζί του".

Τέλος, το ΕΚ Σάμου καλεί το λαό "να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε αντίθετοι με την πολιτική των ΗΠΑ για τα εθνικά μας ζητήματα στο Αιγαίο και στην Κύπρο και υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης στην περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ