Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσωπο

Σαλί Μπερίσα

Η άρση ασυλίας του πρώην Προέδρου της Αλβανίας είναι γεγονός (από την Παρασκευή το μεσημέρι) και πλέον ο Σαλί Μπερίσα αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη ως πραξικοπηματίας. Δε δείχνει πάντως να κάμπτεται: στην (υποτονική, αν κι είχε προαναγγελθεί ως "παναλβανικό συλλαλητήριο") συγκέντρωση 1.500 οπαδών του, την ίδια μέρα, κάλεσε, περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, τους οπαδούς του να "κάνουν την υπέρτατη θυσία" για την ανατροπή της κυβέρνησης του Φάτος Νάνο - προκαλώντας "το φόβο" σε πολιτικούς παρατηρητές ότι θα επαναφέρει, μέσω των ενόπλων, τη χώρα σε συγκρουσιακή κατάσταση. Η "Ιντιπέντεντ" επαναλαμβάνει διαρκώς τελευταία, κασσανδρικού ύφους σενάρια "εμφυλίου".

Ο Μπερίσα δείχνει να "χάνει την παρτίδα". Σύμπασα και εν χορώ η "διεθνής κοινότητα" καλεί για "ηρεμία" και εξομάλυνση της κατάστασης, πριν βγει εκτός ελέγχου. Ενώ ο πρωθυπουργός Νάνο, ο οποίος στην αρχή της βδομάδας, στις άγριες ταραχές που ακολούθησαν το φόνο του Αζεμ Χαϊνταρί, κρυβόταν με το φόβο δολοφονικής απόπειρας απ' τη μια και "αποκεφαλισμού" του από τους... δικούς του από την άλλη, εμφανίζεται πιο "σίγουρος", έως και "άτεγκτος".

Η εικόνα μπορεί και ν' αποδειχθεί από απατηλή ως "μαγική", βέβαια. Το πολιτικό "σκάφος" του Μπερίσα το πιθανότερο είναι ότι όντως βυθίζεται, αλλά δεν αποκλείεται να πάρει μαζί του τον Νάνο (του οποίου εξάλλου η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίνο θέλει την... κάρα επί πίνακι) και μερικούς ακόμη. Από σπόντα, ο νυν Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι αναλαμβάνει το πηδάλιο και χρίζεται αίφνης "συνομιλητής" της Δύσης. Κι οι εκπλήξεις μάλλον δεν τελείωσαν.

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ