Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρεμβάσεις με επίκεντρο το δημότη

Πολιτιστική υποδομή, ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού, προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικά από τα έργα της Δημοτικής Αρχής

Στις προτεραιότητες του Δήμου Βύρωνα βρίσκονται ο πολιτισμός και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Ο Νίκος Ρογκάκος μας επισημαίνει μερικές από τις ενέργειες του Δήμου: "Προωθήσαμε το θεσμό της φύλαξης των σχολειών, σε 24ωρη βάση. Επιτεύχθηκε η πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση, όσο γίνεται, των μαθητών, αλλά και στον καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό. Τοποθετήθηκαν λωρίδες επιβράδυνσης της ταχύτητας στους δρόμους έξω από τα σχολεία, με την κατάλληλη σήμανση προκειμένου να αποφευχθούν τα παιδικά, κυρίως, ατυχήματα. Εγκαινιάσαμε το Πολυιατρείο, στο οποίο απασχολούνται εθελοντικά 42 γιατροί και οχτώ άτομα ως παραϊατρικό προσωπικό. Καθημερινά εξυπηρετεί δωρεάν 150 έως 200 άτομα, όχι μόνο για ιατρική παρακολούθηση, αλλά και για εργαστηριακές εξετάσεις".

Η δε πολιτιστική δουλιά είναι "ανεξάντλητη". Δεν είναι απλά η πλούσια πολιτιστική υποδομή, αλλά η συμμετοχή των δημοτών, νέων και μεγαλύτερων, με μια σειρά προγραμμάτων, που ξεκινούν από τα σχολεία και φτάνουν μέχρι τα ΚΑΠΗ. Αλλωστε, όπως τονίζει ο δήμαρχος Βύρωνα, "ο πολιτισμός αποτελεί αμυντικό όπλο στη λαίλαπα της ισοπέδωσης, της βαρβαρότητας και του μηδενισμού, που χαρακτηρίζουν τις μέρες μας. Ο πολιτισμός μπορεί - και επιβάλλεται - να γίνει κτήμα ολόκληρου του λαού. Και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιστέκεται στην ιδεολογική επιλογή των διαχειριστών της εξουσίας να επιβάλουν ταξικούς φραγμούς στην απόλαυση των πολιτιστικών αγαθών".

Οσον αφορά τις παρεμβάσεις στον αθλητισμό; Ξεκινούν και αυτές από τα σχολεία, με την ταυτόχρονη συντήρηση των εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων, που ήδη δρομολογούνται, καθώς και την ενίσχυση του σωματειακού αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά το πράσινο, η Δημοτική Αρχή πέτυχε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Γεωργίας για την ανάδειξη του λόφου (Κουταλά) ως χώρου δασικής αναψυχής. "Αυτό μας επιτρέπει παρεμβάσεις που διασφαλίζουν το δασικό χαρακτήρα του χώρου και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στο δημότη για αναψυχή και άθληση", μας λέει ο Ν. Ρογκάκος. Επίσης, συντηρούνται οι δεντροστοιχίες και γίνονται νέες φυτεύσεις.

Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της δημόσιας υγείας και υγιεινής, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε έργα υποδομής στην υπηρεσία Καθαριότητας (εκσυγχρονισμένα γραφεία και δημιουργία κυλικείου - κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργαζομένων), σε αναβάθμιση των υπηρεσιών και σε απόκτηση νέου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που υπάρχουν στην πόλη, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των υπαρχόντων σχολείων - ιδρυμάτων και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συνταγματικά, θεσμικά και οικονομικά κατοχυρωμένα.

Από το 1995 λειτουργεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο ρόλος της είναι κυρίως συμβουλευτικός, ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έχει την αρμοδιότητα για τη διαπίστωση μακροχρόνιας ασθένειας, ατυχημάτων, εμβολιασμών και άλλα. Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η εν λόγω Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα στην πρόσληψη γιατρού για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων.

Σημαντική είναι και η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της δασοπροστασίας και πυρασφάλειας. Στον Υμηττό, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται ο Βύρωνας, υπάρχει το Σπιτάκι της Δασοπροστασίας και λειτουργεί ως κέντρο επικοινωνιών για την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς. Ο αριθμός των εθελοντών που απασχολούνται ανέρχεται στα εβδομήντα περίπου άτομα, αριθμός που αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ