Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
Ιδρύεται Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ολυμπιονικών

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Από τα ιερά χώματα της Αρχαίας Ολυμπίας, το χώρο όπου γεννήθηκαν τα ιδανικά του Ολυμπισμού και μπήκαν οι ηθικές βάσεις για την ενότητα των ελληνικών πόλεων, ξεκίνησε την Κυριακή μια ρομαντική προσπάθεια του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) να δημιουργήσουν ένα νέο φόρουμ, για τους ανά τον κόσμο Ολυμπιονίκες της σύγχρονης αθλητικής ιστορίας.

Δεκάδες οι Ολυμπιονίκες που αποδέχτηκαν την πρόταση του ΣΕΟ να συμμετάσχουν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο. Ανάμεσά τους κορυφαίοι χρυσοί Ολυμπιονίκες όπως οι: Τ. Πρες (Ρωσία), Γ. Μπάλας (Ρουμ.), Ιρ. Σεβίνσκα (Πολ.), Σ. Κάτο (Ιαπωνία), Β. Σανέεφ (Γεωργία), Ντικ Φόσμπερι (ΗΠΑ), Τ. Στίβενσον (Κούβα), Ουλρ. Μάιφαρντ (Γερμανία), Π. Σμιθ (Ουγγαρία), Ν. Αντριάνοφ (Ρωσία), Γ. Βζόλα (Πολ.), Γ. Σέντιχ (Ουκρ. ), Αλμπ. Κόβα (Ιταλία), Τ. Σάντερσον (Μ. Βρετ.), Ρ. Μότα (Πορτογαλία), Αλ. Κούρλοβιτς (Λευκορωσία), Ν. Λισόφσκαγια (Ρωσία), Β. Πατουλίδου, Π. Δήμας, Ακ. Κακιασβίλι, Αν. Κιρότ (Κούβα), Γ. Μελισσανίδης, Ν. Κακλαμανάκης κ.ά.

"Το Συνέδριο των Ολυμπιονικών είναι ένας νέος θεσμός που θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια", τόνισε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Β. Πατουλίδου, διευκρινίζοντας ότι το 2004 θα γίνει προσπάθεια να προσκληθούν στην Ελλάδα οι Ολυμπιονίκες όλου του κόσμου. Μιλώντας λίγο μετά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ν. Φιλάρετος και θέλοντας να προσδιορίσει ειδικότερα το ρόλο των Ολυμπιονικών, πρότεινε το Συνέδριο να γίνεται ανά τετραετία και μάλιστα το επόμενο έτος κάθε Ολυμπιάδας, όπου να επιχειρείται μια κριτική ανάλυση των προηγούμενων αγώνων. Ο υφυπουργός Α. Φούρας από την πλευρά του, γνωρίζοντας ότι ο ΣΕΟ θα εισηγηθεί σήμερα στους συνέδρους την ίδρυση "Παγκόσμιου Συνδέσμου Ολυμπιονικών", φρόντισε να ζεστάνει το κλίμα, δηλώνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα γίνει ο πρώτος χορηγός του θεσμού, προσφέροντας 1 εκατ. δολάρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Ολυμπιονίκες στην καθιέρωση της εκεχειρίας στη διάρκεια των αγώνων, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, που δεν ήρθε τελικά στην Ολυμπία, επικαλούμενος πολιτικές υποχρεώσεις, ανακοίνωσε με μήνυμά του, που διαβάστηκε, ότι υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανγκ και τον γενικό διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Φρ. Μαγιόρ, την πράξη ίδρυσης του Οργανισμού Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Ορισμένα... χτυπηματάκια στην εμπορευματοποίηση, το ντόπινγκ και τη βιομηχανία θεάματος, δε στοιχειοθετούν νέα προσέγγιση των πραγμάτων. Από πολλούς επισημάνθηκε η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αρχών του ολυμπιακού κινήματος, αλλά χωρίς διάθεση σύγκρουσης με συγκεκριμένα συμφέροντα και οικονομικές κατευθύνσεις.

"Στην απροσπέλαστη Ολυμπία δεν αρκεί μόνο το δυνατό κορμί, αν δεν το συνοδεύει φρόνιμο πηγμένο μυαλό", ήταν η συμβουλή του φιλοσόφου.

Στις μέρες μας η Ολυμπία δεν είναι απροσπέλαστη, αλλά τα δυνατά κορμιά σμιλεύονται με κάθε μέσο... όχι για να κάνουν πράξη τους στίχους του Πινδάρου προς τους Ολυμπιονίκες: "να είσαι ευτυχής που ενίκησες. Μη ζητάς άλλα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ