Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σοκ για την Γκρίφιθ - Τζόινερ

Πέθανε χτες από καρδιακή προσβολή. Δε δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις. Φήμες για αναβολικά

Η γρηγορότερη γυναίκα στον κόσμο από χτες δεν υπάρχει πια. Η Αμερικάνα Φλόρενς Γκρίφιθ - Τζόινερ, κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ στα 100 και 200μ. από το 1988, εξέπνευσε χτες στο Μίσιον Βιέχο της Καλιφόρνιας. Σαν επίσημη αιτία του θανάτου της αναφέρθηκε η καρδιακή προσβολή, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η "ιπτάμενη" Φλόρενς, που εγκατέλειψε την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 28 ετών, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς της Σεούλ, είχε πριν από δύο χρόνια ένα καρδιακό επεισόδιο. Ηταν το 1996 στη διάρκεια μιας πτήσης από την Καλιφόρνια προς το Σαν Λούις. Τότε είχε νοσηλευτεί για μια μέρα στο νοσοκομείο, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες μετά από απαίτηση της οικογένειάς της.

Το 1988 η Φλόρενς Γκρίφιθ - Τζόινερ είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της. Στα τράιαλ για τον καταρτισμό της αμερικάνικης Ολυμπιακής ομάδας στην Ινδιανάπολη είχε τρέξει τα 100μ. σε 10.49 που αποτελεί μέχρι και σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ. Λίγες βδομάδες αργότερα στους Ολυμπιακούς της Σεούλ είχε πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. με 20.43. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά αθλήτρια στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να κατέβει στα 100μ. τα 10.60 και στα 200μ. τα 21.70. Οι επιδόσεις αυτές είχαν θεωρηθεί εξωπραγματικές και σε συνδυασμό με την υπερβολική ανάπτυξη των μυών είχαν δώσει... τροφή σε έντονη φημολογία για λήψη αναβολικών ουσιών. Η Γκρίφιθ - Τζόινερ δεν είχε πιαστεί ντοπαρισμένη, όμως ο θάνατός της θα ανοίξει και πάλι το κεφάλαιο ντόπινγκ. Σύμπτωση ή σημαδιακό, στην Αρχαία Ολυμπία όπου γίνεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Ολυμπιονικών η είδηση του θανάτου της Γκρίφιθ μαθεύτηκε στη διάρκεια συνεδρίασης με θέμα το ντόπινγκ και επικράτησε παγωμάρα...

Η Γκρίφιθ ήταν σύζυγος του χρυσού Ολυμπιονίκη του τριπλούν Αλ Τζόινερ και κουνιάδα της Τζάκι Τζόινερ, μετά τη Σεούλ ασχολήθηκε με σχεδιασμό ρούχων, αλλά και με αθλητικά προγράμματα για παιδιά.

Μέχρι χτες το βράδυ δεν έγινε γνωστό τίποτα όσον αφορά την κηδεία της.

Οι επιτυχίες της

Η Τζόινερ γεννήθηκε στις 21 Δεκέμβρη 1959. Είχε στεφθεί "χρυσή" Ολυμπιονίκης στη Σεούλ το 1988 (100μ, 200μ και 4χ100), ενώ στην ίδια διοργάνωση κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στα 4Χ400μ. Το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο, το είχε κατακτήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Λος Αντζελες, όταν τερμάτισε δεύτερη στα 200 μέτρα.

Ακόμη, η Αμερικανίδα σπρίντερ αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1987, όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο με την ομάδα των ΗΠΑ στη σκυταλοδρομία 4χ100, ενώ στην ίδια διοργάνωση ήταν δεύτερη στα 200 μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ