Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ

Εντυπώσεις και πραγματικότητα

"Ημασταν όλοι εκεί στην αξιοπρεπή μας συγκέντρωση". Αυτό δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό την επομένη της συγκέντρωσης την περασμένη Τρίτη στην Καλλιθέα νεόκοπο πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, όλοι ήταν εκεί, συμπολιτευόμενοι κι αντιπολιτευόμενοι, νομιμόφρονες κι αντάρτες, για να τονίσουν ειλικρινά ότι είναι ενιαία σκεπτόμενοι στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Ο καβγάς, δηλαδή, είναι μόνο για το... πάπλωμα. Προκειμένου γι' αυτό, είναι σε θέση να φέρονται ως ικανοποιημένοι από μια δημόσια συγκέντρωση που έδειξε το άλλοτε κραταιό μαζικό ΠΑΣΟΚ, στις διαστάσεις ενός μεγάλου γκρουπούσκουλου. Αυτό ίσως να ήταν αδιάφορο εάν αυτοί οι κύριοι δεν κυβερνούσαν την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών κι εξωτερικής πολιτικής προβλημάτων, που την ταλανίζουν με άδηλο μέλλον. Στο επίκεντρό τους είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που η έντονη πολιτικοποίησή τους θυμίζει τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης του 1974. Αλλωστε, αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οι μοιραίοι του ΠΑΣΟΚ αποτόλμησαν τη θλιβερή συγκέντρωση της Καλλιθέας της περασμένης Τρίτης. Πίστεψαν ότι εν μέσω των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα προστάτευαν τα ψηφοδέλτιά τους από την επαπειλούμενη κατάρρευση. Τώρα, μετά την αποτυχία τους, οι παντοειδής προσωπικές πιέσεις θα ενταθούν. Περιθώρια αλλαγής της οικονομικής κι εξωτερικής τους πολιτικής δεν υπάρχουν.

***

Η οικονομική ολιγαρχία κι ο ισχυρός διεθνής παράγων που τους ανέδειξε και τους στηρίζει απαιτεί τη συνεχή ένταση του σκανδαλώδους καθολικού αφελληνισμού. Το μόνο που τους απομένει είναι η χρήση των παμπάλαιων μεθόδων αράχνης. Σε αυτή την προοπτική οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Στις νέες πλατείες των εργατο-λαϊκών συνοικιών που υπόσχονται οι υποψήφιοι βλαχοδήμαρχοι θα αυξάνουν οι Αθλιοι και στα παγκάκια τους θα κάθονται άποροι συνταξιούχοι κι άνεργοι κουρελήδες. Αυτό το γνωρίζουν οι άμοιροι του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό σφιχταγκαλιάζονται κι ελπίζουν στην ξαφνική βοήθεια της τελευταίας στιγμής από ξένους και ντόπιους προστάτες, για να μην γκρεμιστούν στον Καιάδα. Επίσης γι' αυτό μένουν πειθήνιοι στα κελεύσματα της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Εχουν και μια άλλη ελπίδα σωτηρίας. Είναι αυτή που τους παρέχεται με κομψότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας.

***

Οι δύο μεγάλοι πόλοι της πολιτικής εξουσίας χαριεντίζονται στο κοινό τους μετερίζι, της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Κάθε τους λέξη και κάθε τους κίνηση περνά από την κρησάρα της ελληνικής και διεθνούς ολιγαρχίας υπό το άγριο βλέμμα του συμμαχικού μιλιταρισμού. Η κατάντια των μοιραίων είναι τέτοια, ώστε τα πάντα κινούνται στο ρυθμό του χρηματιστηριακού τζόγου της οδού Σοφοκλέους. Ενας άγνωστος μέχρι χτες χρωματιστής, εκπρόσωπος των μικρομετόχων, δηλαδή των εκσυγχρονισμένων πάλαι ποτέ αλογομούρηδων, παρουσιάζεται ως έγκυρος οικονομικός σχολιαστής στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. Οι πανάρχαιες αξίες της πανάρχαιας κόρης πετάχτηκαν στο βούρκο από εκείνους, ακριβώς, που σε όλη τη μετεπαναστατική περίοδο της Ελλάδας φορούσαν την τήβεννο του καθ' έξιν και κατ' επάγγελμα εθνικόφρονα. Η αρχαία περιφρονημένη ιδιότητα του καπήλου έμελλε να γίνει η κορυφαία αξία της εποχής του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού, με συνοδευτικά τους την πορνεία και τα ναρκωτικά. Στο φόντο αυτής της κοινωνικής αθλιότητας, οι μοιραίοι με τους κολαούζους τους αμόλησαν ένα πλήθος υποψηφίων βλαχοδήμαρχων, που ούτε είδαν ούτε άκουσαν για το φόνο. Στο βλέμμα τους παρουσιάζουν την επιτηδευμένη αγνότητα της επίλυσης των τοπικών λαϊκών προβλημάτων, ενώ στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν το μεγάλο φαγοπότι των εργολαβιών ενόψει του 2000 και του 2004. Αυτός ο συρμός των δημοσωτήρων και νομαρχοσωτήρων αποτελεί καίριο κίνδυνο συσκότισης των εθνικών λαϊκών προβλημάτων. Είναι τα φερέφωνα της δικομματικής αντιλαϊκής εξουσίας και των κολαούζων της. Η αποκάλυψη του αντικοινωνικού ρόλου τους είναι ανάγκη. Η στήλη επιμένει να καλεί τους μαχητές της ειρήνης σε γενική στράτευση. Ο ρόλος τους σε αυτές τις εκλογές είναι αναντικατάστατος. Εχουν χρέος να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης της αφίσας, της διακήρυξης και του ψηφοδελτίου.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι; (2013-09-04 00:00:00.0)
Οι «βλαχοδήμαρχοι»... (2013-09-03 00:00:00.0)
Μαζική παρέμβαση στο Κρατικό της Νίκαιας (2011-12-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-06-12 00:00:00.0)
Οι «τρίτοι πόλοι»... (2006-08-26 00:00:00.0)
Ολοι στη Μαραθώνια Πορεία (1998-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ