Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Το ΚΑΣ προτείνει, επιτροπή αποφασίζει

"Δωρεά κατά τρόπο" ή απευθείας δωρεά; Με ποιον τρόπο και τι όρους χαρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τη συλλογή του στο Ελληνικό Δημόσιο; "Δωρεά κατά τρόπο" απάντησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ε. Γιαννακόπουλος, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, εννοώντας ότι το ΥΠΠΟ προτείνει το χώρο της έκθεσης των αντικειμένων και ο συλλέκτης, διά τριμελούς επιτροπής, που ο ίδιος επέλεξε, θα αποφασίσει αν η πρόταση συμφωνεί με τους όρους που έθεσαν δηλαδή την ασφαλή φύλαξη και έκθεση σε κατάλληλο μέρος.

Ο υπουργός Πολιτισμού είχε κατ' αρχήν προτείνει η συλλογή των 1.000 και πλέον αντικειμένων να στεγαστεί είτε στα Νεώρια των Χανίων, είτε στην παλιά Καθολική Εκκλησία. Η αρμόδια Εφορεία αντιπρότεινε τις αποθήκες που βρίσκονται παραπλεύρως του Μουσείου, οι οποίες θα μεταφερθούν στα Νεώρια. Ο χώρος των αποθηκών φτάνει τα 100 τ.μ. περίπου και επ' αυτού εκφράστηκαν επιφυλάξεις. Ετσι η απόφαση συμπληρώθηκε με το ενδεχόμενο τελικά η συλλογή να εκτεθεί σε τμήμα των Νεωρίων, εάν οι αποθήκες αποδειχθούν μικρές.

Αλλά μεγαλύτερες επιφυλάξεις εκφράστηκαν, από μέλη του Συμβουλίου για το ποιος θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο, το υπουργείο ή ο συλλέκτης που σε αυτή την περίπτωση η επιθυμία του θα εκφραστεί μέσω τριμελούς επιτροπής που θα ελέγξει το χώρο. Η επιτροπή απαρτίζεται από την προϊσταμένη της ΚΑ ΕΠΚΑ, Μ. Βλαζάκη, το διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγ. Δεληβοριά και εκπρόσωπο του Μουσείου Γουλανδρή.

"Κι αν ο χώρος των παλιών αποθηκών δε γίνει δεκτός, τότε τι γίνεται με τη συλλογή; Γιατί δε ζητήσαμε από το συλλέκτη μια κατ' αρχήν αποδοχή των προτάσεων του υπουργού Πολιτισμού", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ, Γ. Σαβαλάνος.

Πάντως παρά τις επιφυλάξεις, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ των διπλανών αποθηκών στο Μουσείο και αναμένεται η γνώμη της επιτροπής. Ολα αυτά λίγο πριν συζητηθεί στο ΚΑΣ το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο οποίο θα προβλεφτεί ιδιαίτερη αίθουσα για τη δωρεά Μητσοτάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ