Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Φτήνυναν και το Σεπτέμβρη 2,66% οι μετοχές

Με πτώση του γενικού δείκτη τιμών μετοχών, αλλά και του όγκου των συναλλαγών, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) τον περασμένο μήνα Σεπτέμβρη συγκριτικά με τον Αύγουστο του 1998, που δέχτηκε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματιστηριακή - και όχι μόνο - κρίση. Ομως και για τον Οκτώβρη - που έκανε χτες "ποδαρικό" με πτώση των τιμών των μετοχών κατά 3,71% - οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο είναι αβέβαιες, καθώς όλοι θεωρούν ότι η κρίση - που ταξιδεύει από ήπειρο σε ήπειρο - είναι μακροχρόνια.

Αυτό προκύπτει από την επισκόπηση των χρηματιστηριακών εξελίξεων του Σεπτέμβρη, που επεξεργάζεται και δημοσιοποιεί η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα Σεπτέμβρη:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών του ΧΑΑ, που καλύπτει το σύνολο των μετοχικών τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, μειώθηκε, συγκριτικά με τον Αύγουστο, κατά 89 μονάδες ή κατά 2,66%. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης των τιμών των μετοχών έκλεισε στο τέλος Σεπτέμβρη στις 3.246 έναντι 3.335 μονάδων στο τέλος του Αυγούστου 1998.
  • Η μηνιαία συναλλακτική αξία μειώθηκε στην κύρια αγορά του ΧΑΑ κατά 134,5 δισ. δραχμές ή κατά 13,9%. Συγκεκριμένα μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη 1998 έγιναν - στην κύρια αγορά του ΧΑΑ - αγοραπωλησίες μετοχών συνολικής αξίας 884,9 δισ. δραχμών, έναντι 1.019,4 δισ. δραχμών τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.
  • Η μηνιαία αξία των συναλλαγών της Παράλληλης Αγοράς του ΧΑΑ παρουσίασε το Σεπτέμβρη αύξηση 11,28%, καθώς διαμορφώθηκε στο ποσό των 46,8 δισ. δραχμών έναντι 42,1 δισ. δραχμών τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.
  • Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή από τους επιμέρους δείκτες της κύριας αγοράς του ΧΑΑ εμφάνισαν το Σεπτέμβρη οι τιμές μετοχών του κλάδου ειδών διατροφής (αύξηση 4,43%) και τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή οι τιμές μετοχών του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Σχολιάζοντας τις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά του ΧΑΑ, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής τις αποδίδει στη "διεθνή χρηματιστηριακή κρίση", σημειώνοντας πως ο αντίκτυπος της κρίσης αυτής είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ελληνική χρηματαγορά, καθώς οι απώλειες στο ΧΑΑ ήταν μικρότερες σε σχέση με τα χρηματιστήρια των άλλων χωρών.

Σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται για τις τιμές των μετοχών στο ΧΑΑ, η Διεύθυνση Μελετών της Ιονικής αποφεύγει να πάρει σαφή θέση. Η νότα αισιοδοξίας που προσπαθεί να στείλει, ότι "τα διαμορφωθέντα χαμηλότερα επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών μετοχών ίσως να αποτελέσουν "νέο" σημείο στήριξης" αναιρείται, με την επισήμανση πως "ασφαλείς προβλέψεις για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις είναι σήμερα δύσκολο να γίνουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ