Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
"Ξαναμοιράζεται η τράπουλα" μετά τις δημοτικές

Το γεγονός του πλήθους των σεναρίων - κάποια από τα οποία αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" - που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και διοχετεύονται στον Τύπο από συνεργάτες του πρωθυπουργού, φανερώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ευρύτερες διεργασίες, που σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις

Χαρακτήρα χιονοστιβάδας παίρνουν τα σενάρια που διοχετεύονται εντέχνως τις τελευταίες μέρες από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για σενάρια και πληροφορίες που σχετίζονται άμεσα με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, που όλο και περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι θα σφραγιστούν και θα επισπευστούν από το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Την ίδια ώρα και όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος διογκώνονται, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαιρετικά εμφανείς οι αντιπαραθέσεις απέναντι σε ό,τι αφορά τις επιλογές της ηγεσίας στις εκλογές (χαρακτηριστική η περίπτωση Δαμανάκη), αλλά και η εκδήλωση αντιδικιών, ως αποτέλεσμα των προσωπικών φιλοδοξιών πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος (δηλώσεις Β. Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλου κλπ.)

Σενάριο υπουργοποίησης
της Μ. Δαμανάκη!

Σενάριο πρώτο,λοιπόν: Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ευρύ και δομικό ανασχηματισμό αμέσως μετά τις εκλογές (σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η σκέψη για πραγματοποίηση του ανασχηματισμού σε χρόνο μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει έδαφος). Στο πλαίσιο των εξεταζόμενων αλλαγών, πέρα από συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις υπουργείων, λέγεται ότι μελετάται η συγκρότηση "υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων 2004", το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα για την οργάνωση, προετοιμασία και εκτέλεση της Ολυμπιάδας, με επικεφαλής στη θέση του υπουργού την Μ. Δαμανάκη!

Οι μεταφέροντες το παραπάνω σενάριο υποστηρίζουν ότι δεν αντιφάσκει με τα προβλήματα της υποψηφιότητας Δαμανάκη στην Αθήνα... Οπως υποστηρίζουν, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την Μ. Δαμανάκη δεν έγινε ούτε για την κατάληψη της δημαρχίας (σ.σ.: τώρα τη θεωρούν χαμένη υπόθεση...), ούτε για την προώθηση της "κεντροαριστεράς". Εγινε, λένε, για "να μπουν από την πίσω πόρτα" στο ΠΑΣΟΚ, στο "νέο" ΠΑΣΟΚ που θέλει να φτιάξει ο Κ. Σημίτης, εκείνα τα πρόσωπα που θεωρεί η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα ότι δίνουν ένα "οικουμενικό" και "ευρύχωρο" χαρακτήρα στο κόμμα τους...

Υπ' αυτή την έννοια, λένε, η στήριξη στην Μ. Δαμανάκη έχει επιτύχει το στόχο της. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα επισημοποιηθεί, δε, και από την ανάληψη κυβερνητικής θέσης από την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ!

Σενάριο εκλογών

Σενάριο δεύτερο: Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, η σκέψη του πρωθυπουργού είναι όλο και περισσότερο προσανατολισμένη στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, το καλοκαίρι του 1999, όπως σημείωνε ο "Ρ" την προηγούμενη Τετάρτη. Μάλιστα, όπως λένε, και όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" προ μηνών, η τακτική της "διεύρυνσης" των ευρω- ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ προς τα "κεντροδεξιά" (ενδεχόμενη συμμετοχή Κοντογιαννόπουλου, Σουφλιά κλπ.) και προς τα "κεντροαριστερά" (ακούγονται ονόματα όπως Δαμανάκη, Παπαγιαννάκης κλπ.), θα ακολουθηθεί και στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές.

Εν εξελίξει τα
προσωπικά παιχνίδια

Ολα βεβαίως τα παραπάνω τίθενται υπό την αίρεση των εξελίξεων που θα επιφέρουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου του. Πάντως, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ακόμα και στα πλαίσια μιας προεκλογικής περιόδου, όπως η τρέχουσα, δε σταματούν οι διαγκωνισμοί και τα παιχνίδια προσωπικής προβολής στελεχών της κυβέρνησης, που πολλοί υποστηρίζουν ότι σχετίζονται με σκέψεις για τη... μετά Σημίτη εποχή.

Ετσι, το προηγούμενο Σάββατο, η Β. Παπανδρέου δήλωσε δημοσίως ότι η ίδια εάν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης θα παραιτούνταν, με αφορμή το μακελειό της Αχαρνών. Αιχμή που, παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού εκπροσώπου να διασκεδαστεί, στρέφεται και κατά του Γ. Ρωμαίου, αλλά και κατά του Κ. Σημίτη, ο οποίος δεν αποδέχτηκε την παραίτηση των υφισταμένων του και δε διαπίστωσε πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση με τον κακοποιό Σορίν Ματέι...

Παράλληλα, προχτές, ήταν και ο Α. Τσοχατζόπουλος που επέλεξε να επανέλθει στο προσκήνιο με τηλεοπτικές του δηλώσεις, αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές αλλά και το συνέδριο του κόμματος. Ο υπουργός, κινούμενος στο γνωστό πνεύμα τού "εγώ είμαι η συνείδηση του κόμματος", αν και επανέλαβε εμμέσως ότι δε θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο, τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα και τάχθηκε υπέρ "ευρύτερων συγκλίσεων και πλειοψηφιών"... Θέση που προβάλλεται, ώστε, σύμφωνα με αναλυτές, ο Α. Τσοχατζόπουλος να δηλώσει "υποψηφιότητα" για ηγετικό ρόλο, στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου "οικουμενικού" σχήματος, στο μέλλον...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ