Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικές πρεμιέρες

Πρεμιέρα, σήμερα, στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη",όπου ο θίασος του Κώστα Καζάκου παρουσιάζει το έργο του Σαίξπηρ "Φάλσταφ" (ή "Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσωρ"), σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά,ο οποίος προσάρμοσε επίσης το κείμενο του Παύλου Μάτεσι για τις ανάγκες της παράστασης. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Διονύση Σαββόπουλου,τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα,τα κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη και οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου.Παίζουν: Φώτης Αρμένης, Κώστας Καζάκος, Τάκης Χρυσικάκος, Ζαχαρίας Ρόχας, Κωνσταντίνος Καζάκος κ. ά. Ο σερ Τζον Φάλσταφ, που τον υποδύεται ο Κώστας Καζάκος,ένας ακούραστος γλετζές, ευτραφής και πληθωρικός ευγενής της Ελισαβετιανής Αυλής, αποφασίζει να ξεμυαλίσει δύο κυρίες, προς τέρψιν των αισθήσεων και της... τσέπης του. Οι κυρίες Πέιτζ και Φορντ, όμως, είναι και παντρεμένες και πανέξυπνες. Θα υποκύψουν στις αμαρτωλές προτάσεις του Ιππότη ή θα του παίξουν ένα παιχνίδι που θα θυμάται για πάντα;

"Το δραματουργικό σχέδιο της παράστασης - είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Λ. Τριβιζάς - βασίστηκε όχι στη σαιξπηρική παραστασιακή παράδοση, αλλά στην αισθητική καταγωγή του κεντρικού ήρωα, που τις καταβολές του αναγνωρίζουμε στις υλικές και σωματικές εικόνες που μας κληροδότησε η αισθητική αντίληψη της κωμικής κουλτούρας του Μεσαίωνα και της πρώιμης Αναγέννησης".

  • Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου έχει πρεμιέρα το θέατρο "Βεάκη" με το πάντα επίκαιρο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η αυλή των θαυμάτων",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου.Παίζουν: Μάρθα Βούρτση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ελένη Κούρκουλα, Γιώργος Παρτσαλάκης, Κώστας Τσιάνος, Τάσος Χαλκιάς, Μαρίνα Ψάλτη κ. ά. Μπορεί εξωτερικά, τυπικά, τα πράγματα, από την αυλή μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει, αλλά οι ήρωες του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι ίδιοι με τους σημερινούς ανθρώπους του μόχθου και της αγωνίας για την επιβίωσή τους. Κύριο χαρακτηριστικό των ηρώων, είναι η ανασφάλεια - είπε ο Κ. Τσιάνοςσε χθεσινή συνέντευξη Τύπου - σήμερα αυτή η ανασφάλεια είναι ακόμη πιο έντονη". Η επικοινωνία είναι ένα από τα θέματα που θίγει επίσης ο συγγραφέας, ο οποίος μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου επεσήμανε: "για να έχουν οι άνθρωποι επικοινωνία πρέπει να έχουν συνείδηση της κοινής τους μοίρας, αλλιώς επέρχεται η μοναξιά. Μια μοναξιά που μπορεί δυστυχώς να κάνει ολόκληρο λαό να απωλέσει την επικοινωνία και να οδηγηθεί σε απάθεια σε όλα τα επίπεδα. Η ώρα της ανάγκης ενώνει, όμως, ευτυχώς, τους ανθρώπους". Η επικοινωνία αυτή υπάρχει στους ήρωες της αυλής και γι' αυτό, το έργο αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ