Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΚΘΒΕ ... επανακάμπτει

Σε "πορεία ανάκαμψης", παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα κτιριακής υποδομής,φαίνεται να μπαίνει το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας,ανεβάζοντας τη χειμερινή περίοδο 13 θεατρικά έργα, 2 παραστάσεις χορού και 2 όπερας Δωματίου. Παράλληλα ξεκινάει συμπαραγωγές με τα ΔΗΠΕΘΕ της Β. Ελλάδας, αρχίζοντας από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, και άλλα θεατρικά σχήματα. Δραστηριοποιείται στον τομέα των μετακλήσεων, ενώ έχει ήδη αναθέσει τη συγγραφή καινούριου θεατρικού έργου στον Ανδρέα Στάικο.

Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα των χώρων όπου θα δοθούν οι παραστάσεις, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Διαγόρας Χρονόπουλος,επισήμανε χτες ότι "σε καμία περίπτωση δε θα θεωρηθεί δικαιολογία η ανυπαρξία αιθουσών ή τα προβλήματα σε κάποιες από αυτές που είναι διαθέσιμες".

Η κεντρική σκηνή του ΚΘΒΕ θα στεγαστεί στη Μονή Λαζαριστών,αξιοποιώντας τις δύο θεατρικές αίθουσες που υπάρχουν εκεί. Παραστάσεις θα δοθούν και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς,αλλά και στο "φυσικό χώρο του ΚΘΒΕ", την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών,το Δεκέμβρη, είτε η αίθουσα είναι έτοιμη είτε όχι.

Η πρεμιέρα (26/10) του ΚΘΒΕ θα γίνει στη σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών, με το οπτικοακουστικό θέαμα "Εν τω μνησθήναι αυτούς",που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου και τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού. Στις 4/11 το "Χοροθέατρο" του ΚΘΒΕ, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων του Χριστόδουλου Χάλαρη θα παρουσιάσει την παράσταση "Κύκλος Ζωής".Στις 6/11 η "Οπερα Δωματίου" του ΚΘΒΕ παρουσιάζει αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας.Στις 27/11 θα ανέβει το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη,σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρμάου.Η "Παιδική Σκηνή" του ΚΘΒΕ προετοιμάζει τον "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου,σε σκηνοθεσία Ελένης Τριανταφυλλάκη - Πήττα.

Στο "Μικρό Θέατρο" της Μονής θα ανέβει (Δεκέμβρη) το έργο του Μίλαν Κούντερα "Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του",σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.Στην ίδια σκηνή οι σπουδαστές Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσουν το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο Φάτσερ στις πόλεις".

Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (14-18/11) θα φιλοξενηθεί η όπερα του Πίτερ Γκριναγουέι "Τα 100 αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τον κόσμο".Το Δεκέμβρη, το "Χοροθέατρο" θα παρουσιάσει τον "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα,ενώ στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς θα ανέβει το έργο του Λόρκα "Περλιμπλίν και Μπελίσα".Ακολουθούν: "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" του Ντίρενματ, "Ορφέας και Ευρυδίκη" του Γκλουκ, "Εξορία" του Παύλου Μάτεσι, "Ο βάλτος είναι ακόμη εκεί" του Γιάννη Ταϊπλιάδη και η "Σιωπή της Αλκηστης" της Τίνας Στεφανοπούλου.

Κορυφαία στιγμή θα είναι το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπρεχτ,(15/12) με το μουσικό σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ