Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισχιλιετής ιστορία

Τη δισχιλιετή ιστορία και πορεία (θρησκευτική και εκπολιτιστική), τη συμβολή του στην παρουσία του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, και γενικότερα στην Αφρική, καταγράφει και εικονογραφεί, με σπουδαία κειμήλια, ο πολυτελής τόμος "Πατριαρχείον της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας",τον οποίο παρουσίασαν χτες - παρουσία τουΠατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου,εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της Εκκλησίας - οι εκδόσεις "Μίλητος".

Ο τόμος (που προστατεύεται μέσα σε χειροποίητη κασετίνα, η οποία θυμίζει βημόθυρο και συνοδεύεται με μεγεθυντικό φακό) είναι έργο του μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και γνωστού ιστοριοδίφη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μακαρίου.Η φωτογράφιση (για πρώτη φορά) κειμηλίων, χειρογράφων, εκκλησιών και μονών του Πατριαρχείου και κτιρίων της ελληνικής ομογένειας (σχολείων, νοσοκομείων, σωματείων, συνδέσμων κλπ.), έγινε από τους Ρωμύλο Παρίση και Νίκο Δεσύλλα.

Το έργο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια: Το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας διαμέσου των αιώνων (ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίαςτης Αλεξάνδρειας, μιας από τις πρώτες Αποστολικές Εκκλησίες, υπήρξε ο ευαγγελιστής Μάρκος). Η βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου. Ο ελληνισμός της Αιγύπτου διαμέσου των αιώνων. Η Μονή του Αγ. Σάββα. Η Μονή του Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και το 1821. Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ