Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι επιπτώσεις της... σύγχυσης

Σύγχυση επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες και τις επιπτώσεις, που θα έχει στην κοινωνία η σύγκλιση των τηλεπικοινωνιών με τα ΜΜΕ. "Δεν ξέρουμε πού πάμε", είπε χαρακτηριστικά στη χτεσινή του ομιλία ο γενικός διευθυντής της 10ης Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σπύρος Παππάς, μετά το τέλος της ενημερωτικής συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής με τον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Η συνάντηση με το ΕΣΡ ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχε η Επιτροπή με εθνικές ρυθμιστικές αρχές και θα συνεχιστεί και με τις ρυθμιστικές αρχές των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρωτοβουλία για τη χτεσινή συνάντηση με το ΕΣΡ ανήκει στον πρώην πρόεδρο του ΕΣΡ Γεώργιο Κασιμάτη.

Ο Σπύρος Παππάς ανέπτυξε, χτες, την ευρωπαϊκή πολιτική στον οπτικοακουστικό χώρο, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ταχεία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής τηλεόρασης. Στην Κομισιόν, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της 10ης Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν υπάρχει ενιαία πλατφόρμα, αφού οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών πιέζουν για ελαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ άλλοι δίνουν προτεραιότητα στο περιεχόμενο των προγραμμάτων και στην προστασία του καταναλωτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε ο Σπ. Παππάς, κινήθηκε σε δυο άξονες: Στην προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου χώρου για την ελεύθερη διακίνηση των οπτικοακουστικών προγραμμάτων, δηλαδή, στην εσωτερική αγορά. Το χώρο αυτό τον περιέγραψε σαν "αυτοκινητόδρομο", τον οποίο τον "έχουμε χαράξει" με την "Οδηγία χωρίς σύνορα". Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ενα τεράστιο ζήτημα, που έχει πολλές δυσκολίες, αφού, όπως είναι γνωστό, κυριαρχούν τα αμερικανικά προϊόντα. Τον άξονα αυτό τον χαρακτήρισε "μονοπάτι που περνάς από τη ζούγκλα και προσπαθείς ν' ανοίξεις δρόμο". Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Media II, λέγοντας πως δεν είναι πανάκεια και τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσής του. Η άλωση του τηλεοπτικού χώρου από την αμερικανική παραγωγή είναι ενδεικτική και από σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 1995 μόλις το 13% της αγοράς ήταν ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενώ το υπόλοιπο αμερικανικό. Ο Σπ. Παππάς αναφέρθηκε επίσης στη "σύσταση" που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία αφορά την προστασία των ανηλίκων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ