Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι "εποχές" όμορφα καίγονται

Μια αληθινή ιστορία, από τα όσα τραγικά συνέβησαν στη γειτονική μας πρώην Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα στη Βοσνία, περιγράφει με σκληρούς και πολλές φορές βίαιους "τόνους", η ταινία του Σρίντιαν Ντραγκόγεβιτς "Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται". Μια τραγωδία στο μέτωπο της αιματοβαμμένης Βοσνίας, που χώρισε ανθρώπους, που πριν από λίγο ήταν φίλοι. Η ταινία κινείται από το παρόν στο παρελθόν και αντίστροφα. Με φόντο την εμπόλεμη Βοσνία, σ' ένα δωμάτιο ενός νοσοκομείου, παρακολουθούμε, μέσα από τις αναμνήσεις του Σέρβου Μίλαν, τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε παγιδευμένος σ' ένα τούνελ. Τα πλάνα γυρίζουν πίσω, όταν ο Μίλαν και ο μουσουλμάνος Χαλίλ παίζανε μέσα στο τούνελ. Πολλά χρόνια αργότερα, οι δύο φίλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι. Παίζουν οι Ντράγκαν Μπιελογκρίλιτς, Νίκολα Κόγιο και Βελιμίρ - Μπάτα Ζεβοζίνοβιτς (ΕΤ - 1 22.45).

"Ο έμπορος των τεσσάρων εποχών".Ενα αυθεντικό μελόδραμα, σκηνοθετημένο από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, μια από τις σημαντικότερες γερμανικές ταινίες του μεσοπολέμου. Ο Χανς, ένας μικροαστός χωρίς φιλοδοξίες, για να ξεφύγει από την καταπίεση της μητέρας του, κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων. Επιστρέφοντας συναντά και πάλι το ίδιο εχθρικό περιβάλλον, αφού όλοι έχουν την εντύπωση που είναι αποτυχημένος. Ο ίδιος δε θα θελήσει να τους διαψεύσει. Η αδιαφορία της γυναίκας του και της ερωμένης του θα τον οδηγήσουν στο αλκοόλ, ενώ, μετά και από το έμφραγμα που θα πάθει, δε θα μπορεί να εργαστεί. Ετσι, θα γίνει ένας παρείσακτος σε μια απάνθρωπη κοινωνία. Ο Φασμπίντερ κάνει το πορτρέτο ενός ανθρώπου εξαρτημένου από το οικογενειακό του περιβάλλον, που μπορεί να τον κηδεμονεύει, αλλάσυγχρόνως τον περιφρονεί. Αυτή η εξάρτηση, η πίεση, η προστατευτικότητα, η έλλειψη επαφής με τη γυναίκα του, η ανυπαρξία μιας αληθινής σχέσης, τον οδηγούν σε μια κατάπτωση βιολογική και ψυχολογική. Γίνεται ανίκανος ν' αντιδράσει και αποδέχεται τη μοίρα του, έναν "ηθελημένο" θάνατο. Παίζουν οι Χανς Χιρσμίλερ, Χάνα Σιγκούλα και Ινγκριν Κάβεν (ΕΤ-3 01.00).

"Ταξίδι του μέλιτος".Ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, που προσεγγίζει τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Σε μια λουτρόπολη συγκεντρώνεται κάθε καλοκαίρι μια παρέα συνταξιούχων. Ο χρόνος όμως περνά και ο φόβος του θανάτου έρχεται όλο και πιο κοντά. Τότε θα κάνουν μια παράξενη αργή δική τους επανάσταση. Παίζουν οι Σταύρος Ξενίδης, Αλέκα Παϊζη, Μπέτυ Λιβανού κ.ά. (ΝΕΤ 23.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ