Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι συνεταιρισμοί οδηγούνται στην περιθωριοποίηση

Δύο καίρια ερωτήματα που αφορούν την ίδια την υπόσταση των συνεταιρισμών απευθύνουν προς τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Βαγγέλης Μπούτας.

Οι δύο βουλευτές, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), έτσι όπως θεσμοθετήθηκαν στο νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα οπωροκηπευτικά, ρωτούν να μάθουν τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση, για να αλλάξει ο συγκεκριμένος κανονισμός, "έτσι ώστε εκτός των άλλων να αναγνωρίζει και τους συνεταιρισμούς σαν συλλογικές οικονομικές οργανώσεις των αγροτών, χωρίς προαπαιτούμενες αλλαγές στο νομικό θεσμικό και καταστατικό τους πλαίσιο, αλλά και στους υπάρχοντες όρους λειτουργίας τους".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως οι αλλαγές που απαιτούνται στα καταστατικά των συνεταιρισμών, αλλά και στους όρους λειτουργίας τους, προκειμένου να αναγνωριστούν σαν ΟΠ, αναγκαστικά τους οδηγούν στην περιθωριοποίηση, τη χρεοκοπία και στη διάλυση ή στη ριζική αλλαγή του χαρακτήρα και του προορισμού τους και από οργανώσεις των μικρομεσαίων αγροτών σε όργανα των εμποροβιομηχάνων, για να εντείνουν την εκμετάλλευση των αγροτών. Γι' αυτό και ζητούν να μάθουν απ' τον Στ. Τζουμάκα εάν "θα τροποποιήσει άμεσα τη σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία για να αναγνωριστεί σαν ΟΠ ένας συνεταιρισμός χρειάζεται να διαχειρίζεται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ