Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέλαση στην ομίχλη

Ημέρα του ΟΧΙ, σήμερα. Παρελάσεις και παράτες στους δρόμους της Ελλάδας.

Από "κάτω", παρελαύνουν τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, στο βηματισμό του ΝΑΤΟ. Κι ύστερα, περνούν τα Σώματα Ασφαλείας, φρουροί του "νόμου και της τάξης", μιας άνομης εξουσίας των ισχυρών. Ακολουθεί η μαθητιώσα νεολαία - "το αύριο της Ελλάδας", αναφωνεί, έμπλεος ενθουσιασμού, ο εκφωνητής - βαδίζοντας ως τα ταξικά τείχη που στήθηκαν για ν' αποκλειστούν, από τη γνώση και τη μόρφωση, τα παιδιά της φτωχολογιάς, οι αυριανοί, εν δυνάμει, "δυναμιτιστές" κι ανατροπείς μιας κοινωνίας της αδικίας.

Από "πάνω", στις εξέδρες των επισήμων, παρακολουθούν "κορδωμένοι διάνοι" της εξουσίας. Υπουργοί, βουλευτάδες, τοπικοί "άρχοντες" και "ταγοί", χειροκροτούν και δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι για τη στρατιωτική δύναμη, την ασφάλεια της χώρας, τη χάρη στην περπατησιά του ελληνικού έθνους. Οι ίδιοι, που δηλώνουν περισσότερο "Ευρωπαίοι", παρά Ελληνες.

Εθνική γιορτή, σήμερα. Μιας χώρας, που είπε ΟΧΙ τότε στην επιδρομή του ευρωπαϊκού φασιστικού άξονα, για να διατηρήσει την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την αξιοπρέπειά της. Και τώρα οδηγείται "σιδηροδέσμια", μέσα από το μονόδρομο της ΟΝΕ, στην ανελευθερία, στην εθνική υποταγή και στην αναξιοπρέπεια.

Τότε, οι "βάρβαροι" φορούσαν στρατιωτικές στολές και κρατούσαν τις ξιφολόγχες. Τώρα, ενδύονται τα κοστούμια κι απειλούν με τα "ΕΥΡΩ". Τότε, συγκρούστηκαν με τους Ελληνες στα πεδία των μαχών. Τώρα, τους πολεμούν, εκ των έσω, διά των αντιπροσώπων τους, που είναι πρόθυμοι ν' ανοίξουν την "κερκόπορτα".

Σήμερα η Ελλάδα παρακολουθεί τις παρελάσεις και τις παράτες με θολωμένο μάτι και σφιγμένη την καρδιά. Υπερήφανη μεν για το παρελθόν της - δικό της, του λαού της, ήταν το ΟΧΙ - ντροπιασμένη, όμως, για το παρόν της - εξαιτίας του ΝΑΙ των ηγητόρων της - κι αγωνιούσα για το μέλλον της.

Φαίνεται σαν μια χώρα πληγωμένη, σκυθρωπή, πικραμένη, φοβισμένη κι απελπισμένη. Σα να τα "παράτησε" και συμβιβάζεται με το "γκρίζο", καταθλιπτικό τοπίο, που απλώνεται παντού και σκεπάζει τα πάντα. Σα να μην έχει κοινωνικό όραμα κι απλώς μετράει τους αριθμούς της ΟΝΕ. Σα να παραπαίει, πολιτικά, ανάμεσα στη "Σκύλλα" της "σοσιαλδημοκρατίας" και στη "Χάρυβδη" του "νεοφιλελευθερισμού". Σα να έχασε την ηθική της και συχνάζει στους προθαλάμους των "μπορντέλων", με "νταβατζήδες" αστυνομικούς κι άλλους "υπεράνω υποψίας". Σα να αποδέχεται μοιρολατρικά να είναι άνεργη, απροστάτευτη από την εγκληματικότητα, έρμαιο της κοινωνικής σαπίλας και της παρακμής.

ΟΧΙ, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Ο λαός της μπορεί να φαίνεται ότι υπνοβατεί, αλλά δεν κοιμάται. Προσπαθεί να δει, μέσα από τον εφιάλτη της ομίχλης του "γκρίζου", το φως του. Η πίκρα, ο φόβος, η απελπισία είναι συναισθήματα της συγκυρίας, που θα ξεπεραστούν μαζί της.

Ας κοιτάξουμε όλοι με "άλλο μάτι" τις σημερινές παρελάσεις για να δούμε την "άλλη" Ελλάδα. Και τότε θα δούμε τους παρελαύνοντες αγωνιστές του Αλβανικού Μετώπου και της Εθνικής Αντίστασης να χαμογελούν περήφανα για το παρελθόν. Τους μαθητές να υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον. Τους στρατευμένους να εγγυώνται μια ανεξάρτητη χώρα. Κι ας σκεφτούμε ότι όλοι αυτοί που παρελαύνουν εκπροσωπούν, όχι τους "ριψάσπιδες" και τους "βολεμένους", αλλά τους αγωνιστές και τους οραματιστές. Αλλωστε, αν επεκτείνουμε το βλέμμα μας στην ελληνική κοινωνία, θα δούμε τον πατριώτη που δε δέχεται να γίνει υπήκοος της ΟΝΕ, τον εργαζόμενο που δουλεύει τίμια για το ψωμί, τον άνθρωπο του πνεύματος και του πολιτισμού που δημιουργεί, διεμβολίζοντας την ομίχλη της παρακμής, τον Ελληνα που λέει ΟΧΙ στους "ΝΑΙ - ΝΑΙδες" της σημερινής παρελαύνουσας ντροπής.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ