Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Να ληφθούν μέτρα για την επέκταση των μορφών άτυπης εργασίας

Την πλήρη αντίθεσή του με τη λεγόμενη νέα πολιτική απασχόλησης της ΕΕ, που στοχεύει στην επέκταση της απασχολησιμότητας και όχι στην πλήρη και σταθερή απασχόληση, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, με σχετικές τροπολογίες που κατέθεσε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με σειρά τροπολογιών, σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση στην ΕΕ για το 1998 και την πρώτη έκθεση για τις επιδόσεις των κρατών - μελών στον τομέα της απασχόλησης, το 1998, που συντάχθηκε με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου του Νοέμβρη του 1997 για την Απασχόληση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει την αντίθεσή του στη βασική φιλοσοφία των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για την απασχόληση και τη συνολική στρατηγική που ακολουθείται σήμερα στον τομέα και που χαρακτηρίζεται από την προώθηση της απασχολησιμότητας και της "επιχειρηματικότητας" των εργαζομένων που χάνουν τη δουλιά τους.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων επέκτασης των μορφών άτυπης εργασίας και μερικής απασχόλησης, τα οποία οδηγούν στη διεύρυνση της φτώχειας και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, κατάσταση που υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Αντιπαραθέτοντας στην έκθεση του "σοσιαλιστή" εισηγητή, που αποδέχεται την πολιτική απασχόλησης της ΕΕ και γενικότερα της προώθησης της ευελιξίας, καλώντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις στη λήψη περισσότερων μέτρων φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας, ο Γ. Θεωνάς καλεί την Κοινωνική Επιτροπή να καταδικάσει "την προσπάθεια για ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για εξατομίκευση των εργασιακών σχέσεων, δεδομένου ότι η ύπαρξη ενός πυρήνα διατάξεων Εργατικού Δικαίου αναγκαστικού χαρακτήρα αποτελεί το μόνο μέσο για την προστασία των εργαζομένων και τον περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ιδιαίτερα, μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας". Ο Γ. Θεωνάς ζητά επίσης, σαν έμπρακτη απόδειξη πολιτικής βούλησης, για μείωση της ανεργίας και ανάκαμψη της απασχόλησης, την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από τις πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις, τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, την αύξηση των θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης, τη μη αμφισβήτηση του πενθήμερου και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά, εξάλλου, την αντιμετώπιση των αντικοινωνικών συνεπειών της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. Επισημαίνοντας, επίσης, την τουλάχιστον περίεργη απουσία επίσημης μελέτης - εκτίμησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις κοινωνικές συνέπειες της ΟΝΕ και του ενιαίου νομίσματος και ειδικότερα ως προς τις επιπτώσεις - ποσοτικές και ποιοτικές - στην απασχόληση, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει σχετική έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ