Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δημοπρασία ομολόγων 150 δισ. με επιτόκιο 7,81%

Ποσό ύψους 150 δισ. δραχμών εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών στη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας (πρόκειται για τα δεκαετή ομόλογα που είχαν εκδοθεί το Μάρτη του 1998 και κατά καιρούς επανεκδίδονται).

Στη δημοπρασία, στην οποία συμμετέχουν οι λεγόμενοι Βασικοί Διαπραγματευτές, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 257,5 δισ. δραχμών και έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 150 δισ. δραχμών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο, που μετράει και την απόδοση, διαμορφώθηκε στο 7,81% έναντι 8,26% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη έκδοση, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική τιμή να ανέλθει στις 105,02 μονάδες έναντι 102,05 μονάδων που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η απόδοση (μεσοσταθμικό επιτόκιο) του δεκαετούς ομολόγου έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους ονομαστικούς δείκτες των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει. Με δεδομένο ότι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας είναι σήμερα 3%, θα πρέπει να διανυθεί μία σημαντική απόσταση μέσα στο 1999. Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να έχει παραχωρήσει ανταλλάγματα προς τις τράπεζες - Βασικούς Διαπραγματευτές, ώστε οι τελευταίες να κάνουν τέτοιες προσφορές που να οδηγούν σε μείωση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων και σε παράλληλη αύξηση της τιμής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ