Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ
Θα πληρώσουν οι εργολάβοι για τις κακοτεχνίες

Οι κακοτεχνίες σπάνε ρεκόρ στα δημόσια έργα (μικρά και μεγάλα), που κατασκευάζονται στη χώρα μας και χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Εξειδικευμένου Συμβούλου Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ), που έχει προσλάβει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να εξετάσει την ποιότητα των εκτελούμενων έργων.

Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη ο ΕΣΠΕΛ είχε πραγματοποιήσει πάνω από 700 ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μέχρι το 1999 οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν σε 2.000 έργα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα του ΕΣΠΕΛ, το 30% των εργολαβιών που ελέγχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους και το 35% που ελέγχθηκαν το δεύτερο τρίμηνο δεν είχαν πιστοποίηση δοκιμών. Και από τις υπόλοιπες όμως εργολαβίες, που παρουσίαζαν τέτοιο πιστοποιητικό, ατο 52% το Α τρίμηνο και το 48% το Β τρίμηνο διαπιστώθηκαν ελλείψεις και παραλείψεις σε σχέση με τους συμβατικούς όρους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι το 17% και 8% αντίστοιχα των εργολάβων δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν καν ούτε τα συμβατικά τεύχη των εργολαβιών που εκτελούσαν!

Οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι με τους ελέγχους αυτούς θα σταματήσει το σοβαρό πρόβλημα των κακοτεχνιών στα δημόσια έργα. Δήλωσαν μάλιστα ότι για όσα έργα έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, αυτά θα βρίσκονται σε διαρκείς επιθεωρήσεις και επανελέγχους. Επίσης δήλωσαν ότι το κόστος επανόρθωσης των κακοτεχνιών θα βαρύνει τους εργολάβους κι αν αυτοί αρνούνται θα τους επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ πρόστιμα και ποινές θα επιβάλλονται και στις υπηρεσίες για πλημμελείς ελέγχους. Πάντως η μέχρι τώρα πρακτική δε δείχνει να ισχύει κάτι τέτοιο. Οι ίδιοι άλλωστε οι υπουργοί δήλωσαν ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 120 εκατ. δρχ., ποσό αστείο μπροστά στον τεράστιο όγκο των παραβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ