Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης

Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων υπέβαλαν στη Βουλή βουλευτές του Κόμματος

Τους κινδύνους που κυοφορεί η πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στην Τράπεζα Πειραιώς για τις θέσεις εργασίας και για την ίδια την τράπεζα και το βορειοελλαδικό οικονομικό χώρο, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μπ. Αγγουράκης.Οι βουλευτές του Κόμματος με σχετική Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Μεταφορών και Επικοινωνιών να καταθέσουν αντίγραφο της σύμβασης πώλησης των μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στην Τράπεζα Πειραιώς. Το πλήρες κείμενο της αίτησης έχει ως εξής:

"Είναι γνωστό ότι με κυβερνητική απόφαση, που ανακοίνωσε το Δεκέμβρη του 1997 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα, η ΕΤΕΒΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που κατείχαν το πλειοψηφικό (και κρίσιμο για τη διοίκηση της τράπεζας) πακέτο μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης (36% περίπου), μεταβίβασαν τις μετοχές τους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από δημοσιογραφικές πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν και από σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του πρόσφατου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), η αγοράστρια Τράπεζα Πειραιώς μεθοδεύει τις μέρες αυτές την ουσιαστική συγχώνευση (λειτουργική την ονομάζει) της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης με την Τράπεζα Πειραιώς, παρά τους όρους της σχετικής σύμβασης πώλησης των μετοχών (τους οποίους και πάλι από δημοσιογραφικές πηγές γνωρίζουμε) και σύμφωνα με τους οποίους η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε την ευθύνη για δύο τουλάχιστον χρόνια (που εκπνέουν τον Απρίλη του 2000):

  • Να μην αλλάξει την επωνυμία της τράπεζας
  • Να μην αλλάξει την έδρα της, που είναι η Θεσσαλονίκη
  • Να μην προβεί σε μείωση προσωπικού
  • Να μην προβεί σε συγχώνευση της τράπεζας με την ίδια ή άλλο οργανισμό. Οπως είναι γνωστό και από την παγκόσμια εμπειρία παρόμοιων περιπτώσεων συγχωνεύσεων, δεν καταγράφεται προηγούμενο συγχώνευσης που να μην είχε ωςαποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας, που αποτελεί, άλλωστε, και από τους κύριους αντικειμενικούς στόχους τέτοιων επιχειρηματικών επιλογών.

Επειδή από τις κυοφορούμενες διαδικασίες ουσιαστικής συγχώνευσης:

  • κινδυνεύουν άμεσα θέσεις εργασίας στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης,
  • κινδυνεύει η ίδια η τράπεζα από πλήρη αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών της (έδρα και επωνυμία), η οποία προφανώς επίκειται μετά την παρέλευση των 2 ετών, με αρνητικές επιπτώσεις για τον κρίσιμο βορειοελλαδικό οικονομικό χώρο, που όχι μόνο παραδίνεται στους ιδιώτες αλλά και αφελληνίζεται,
  • την εποπτεία των πωλητών των μετοχών, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΤΕΒΑ, έχουν το υπουργείο Ανάπτυξης (Εμπορίου) και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ την εποπτεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών,
  • μεθοδεύεται η ουσιαστική παραβίαση των όρων της σύμβασης πώλησης προς ζημία των εργαζομένων και του Ελληνικού Δημοσίου,

καλούνται οι κ. κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής αντίγραφο της σύμβασης πώλησης των μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης προς την Τράπεζα Πειραιώς".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλεί με λουκέτο η εργοδοσία (2014-09-17 00:00:00.0)
Παζάρια με στόχο τη συγχώνευση (2001-11-01 00:00:00.0)
Νέα επίθεση "φιλίας" από τον όμιλο Λάτση (1999-07-17 00:00:00.0)
Συγχωνεύσεις και εξαγορές... στελεχών (1998-06-03 00:00:00.0)
Κέρδισαν και 10 δισ. (1998-05-09 00:00:00.0)
Λιγότερο κράτος και στις τράπεζες (1998-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ