Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιγότερο κράτος και στις τράπεζες

Εκεί που η όλη συζήτηση είχε στραφεί στην Τράπεζα Κρήτης, η κυβέρνηση προανάγγειλε πέρσι το Νοέμβρη την πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ενώ δρομολόγησε ήδη και την πώληση της Μακεδονίας - Θράκης

Αποφασισμένη να επιβάλει την πολιτική του "λιγότερου κράτους" και στον τραπεζικό τομέα, φέρεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εν γνώσει της ότι έτσι ενισχύει την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου σε βάρος τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και της εθνικής οικονομίας. Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δείχνουν ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσει στον τραπεζικό τομέα, την ίδια τύχη που είχε ο τομέας της βιομηχανίας και εμπορίου. Θα πουληθούν, δηλαδή, οι ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες και θυγατρικές τους επιχειρήσεις, που είναι κερδοφόρες και οι οποίες, για τη μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, αποτελούν το "φιλέτο".

Στην ουσία δηλαδή, αντιγράφει την τακτική που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ έλεγε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - αποκρατικοποιήσεων περιλάμβανε μόνο προβληματικές και ζημιογόνες επιχειρήσεις (που αντί για κέρδη παράγουν ελλείμματα), τελικά πούλησε μόνο κερδοφόρες βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις... Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή (που απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να χρησιμοποιήσει τη λέξη "ιδιωτικοποιήσεις" και στη θέση της χρησιμοποιούσε τη λέξη "μετοχοποίηση") έλεγε ότι θα πουληθεί μόνο η Τράπεζα Κρήτης, την οποία σκόπιμα έχουν οδηγήσει σε μαρασμό.

Τώρα, όμως - και με το προκλητικό επιχείρημα "μας ψήφισε ο λαός για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας" - δηλώνουν επίσημα ή ανεπίσημα ότι θα πουληθούν και άλλες τράπεζες και εμπλουτίζουν τον αρχικό κατάλογο των προς "αποκρατικοποίηση" τραπεζών. Αποκαλύπτουν, δηλαδή, και δημόσια την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει είτε ολόκληρες κρατικές τράπεζες είτε μεγάλα πακέτα μετοχών τους, με στόχο και στη μια και στην άλλη περίπτωση να περάσουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο των ιδιωτών.

Ετσι, ενώ η Τράπεζα Κρήτης, παραμένει στα... αζήτητα, η κυβέρνηση:

  • Το Νοέμβρη του 1997, ανακοίνωσε την απόφασή της να πουλήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε ιδιώτες και να μειώσει αντίστοιχα τη συμμετοχή του δημοσίου. Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε η πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών της ΕΤΕ. Πρόκειται για την πώληση του πρώτου πακέτου ομολόγων της ΕΤΕ (του 20% του ομολογιακού δανείου των 100 δισ. δραχμών), τα ομόλογα του οποίου είναι μετατρέψιμα σε μετοχές (περίπου 1,6 εκατομ. μετοχές). Θα πρέπει, ακόμη να σημειώσουμε, ότι η διαδικασία πώλησης μεγάλου πακέτου μετοχών της ΕΤΕ (με τα μετατρέψιμα ομόλογα) ήταν εκτός προγράμματος και εξαγγελιών, καθώς ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε κάνει λόγο για πώληση μετοχών της ΕΤΕ και μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Προφανώς, την ίδια τύχη θα έχει και το υπόλοιπο 80% του ομολογιακού δανείου της ΕΤΕ, που σημαίνει ότι άλλα 6,4 εκατομ. ομόλογα μετατρεπόμενα σε μετοχές θα πουληθούν σε ιδιώτες, μέχρι το έτος 2001 (κάθε Νοέμβρη μέχρι το 2001 περίπου 1,6 εκατομ. ομόλογα θα μετατρέπονται σε μετοχές).
  • Με το ξημέρωμα του 1998, αποκάλυψε τις προθέσεις της να πουλήσει και την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Αν και η τράπεζα αυτή ήταν εκτός καταλόγου των επιχειρήσεων και των τραπεζών που είχε δηλώσει ότι προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση, ακούσαμε ξαφνικά την περασμένη βδομάδα στη Βουλή τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι "αποτελεί πολιτική βούληση η πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης"!
  • Αναζητά εναγωνίως αγοραστή, για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας καθώς και για την αμαρτωλή Τράπεζα Κρήτης. Είναι τόση η αγωνία της κυβέρνησης να δείξει έργο στην εφαρμογή της πολιτικής του "λιγότερου κράτους", που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δεν κρύβει ότι είναι έτοιμη να ξεπουλήσει στην κυριολεξία την Τράπεζα Κρήτης. Φτάνει μόνο να αναφερθεί το εξής χαρακτηριστικό. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ενώ αναγνώρισε δημόσια, ότι τα ποσά που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Τράπεζας Κρήτης είναι "πολύ χαμηλά", δε δίστασε να αποκαλύψει στη συνέχεια ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί σ' αυτά τα χαμηλότερα ποσά!

Οσοι νόμισαν ότι εδώ τελειώνει ο κατάλογος των τραπεζών που η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει είτε το σύνολο των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το δημόσιο είτε μεγάλα πακέτα μετοχών, έκαναν λάθος. Τους διέψευσε ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος πριν δύο βδομάδες περίπου, με συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθούν "πακέτο" οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες Εμπορική και Ιονική!

Από κάθε άποψη λοιπόν και με όλα τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας να παραμένουν άλυτα, το πρώτο εξάμηνο του 1998, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την τύχη των ελεγχόμενων από το δημόσιο τραπεζών.Με δεδομένη μάλιστα την εμμονή της, στη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής και την πάση θυσία εκπλήρωση ή προσέγγιση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κυβέρνηση Σημίτη φαίνεται έτοιμη να σφάξει ακόμη και την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά.Να πουλήσει, δηλαδή, τις ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες που αποδίδουν σημαντικά κέρδη.Για παράδειγμα, ενώ μέχρι πρόσφατα λόγος γινόταν μόνο για ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης, με την πάροδο του χρόνου, επίσημα ή ανεπίσημα η κυβέρνηση αποκαλύπτει τις προθέσεις της να πουλήσει και την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας και τη Μακεδονίας - Θράκης και την... Ιονική και την... Εμπορική! Περισσότερα, όμως, γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησης για τις τράπεζες Ιονική και Εμπορική, στο σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ