Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σενάρια για Εμπορική και Ιονική Τράπεζα

Η τύχη των δύο τραπεζών είναι πολιτικό θέμα και η κυβέρνηση, που έχει τον τελευταίο λόγο και θέλει να δείξει έργο στις ιδιωτικοποιήσεις, ίσως προκαλέσει τριβές με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών

Σαν κεραυνός σε ξάστερο ουρανό έσκασε η λακωνική - με πολλά υπονοούμενα -θέση και άποψη που διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας, που σήμερα ελέγχονται από το δημόσιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχέδια της κυβέρνησης με τις ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες, ο υπουργός είπε πως "... υπάρχει ανοιχτό το θέμα της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας" και ότι αναμένει τα σχετικά πορίσματα "για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε"! Ετσι, στα καλά καθούμενα δηλαδή, ο υπουργός θέτει επί τάπητος και το ενδεχόμενο να πουληθούν η Εμπορική με την Ιονική σε ιδιώτες, ενώ κανείς μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση δεν είχε κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση της μίας από τις δύο τράπεζες.

Το ανεπίσημο σχόλιο από την πλευρά της Εμπορικής, για την παραπάνω άποψη που διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ήταν πως τόσο η λύση που θα προκριθεί για την τύχη της Ιονικής ή της Ιονικής και της Εμπορικής (σε περίπτωση συγχώνευσης των δύο τραπεζών), είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Πάντως, η σημερινή διοίκηση της Εμπορικής δε φαίνεται πρόθυμη να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΙΟΝΙΚΗΣ και πολύ περισσότερο των δύο τραπεζών, σε περίπτωση που αποφασιστεί η απορρόφηση της Ιονικής από τον Εμπορική.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε, για όσους δεν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, τα εξής:

Πρώτον, η Ιονική Τράπεζα είναι θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας (που ελέγχεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η διοίκησή της διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση). Η Εμπορική Τράπεζα κατέχει περίπου το 63% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής.

Δεύτερον, οι δύο τράπεζες είναι εμπορικές και στο μεγαλύτερο μέρος τους αλληλοκαλύπτονται.

Τρίτον, με βάση τα νέα δεδομένα (εξαγορές - συγχωνεύσεις τραπεζικών επιχειρήσεων κλπ.) στη διεθνή και την εγχώρια οικονομία και τις συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης, η διοίκηση της Εμπορικής ανέθεσε πριν ένα χρόνο στην εταιρία MONITOΡ να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις (με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Εμπορικής και της ΙΟΝΙΚΗΣ). Ζητήθηκε δηλαδή από την εταιρία - σύμβουλο να εξετάσει όλες τις λύσεις - από τη διατήρηση των σημερινών σχέσεων μεταξύ των δύο τραπεζών μέχρι και την πλήρη συγχώνευσή τους, εκτός από το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΙΟΝΙΚΗΣ - και να προτείνει την καλύτερη δυνατή που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των δύο τραπεζών.

Το πόρισμα και οι λύσεις

Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΜΟΝΙΤΟΡ ολοκλήρωσαν το πόρισμα, το οποίο κατάρτισαν με βάση τη σχετική εντολή και ενημέρωσαν σχετικά τη διοίκηση τόσο της Εμπορικής (μητέρα τράπεζα) όσο και της Ιονικής (θυγατρική της Εμπορικής) για τα υπέρ και τα κατά κάθε μιας από τις διαφορετικές λύσεις που εξετάστηκαν. Τα σενάρια, που εξετάστηκαν, ήταν τα εξής: α) Να παραμείνει άθικτο το σημερινό καθεστώς, που σημαίνει ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως μέχρι σήμερα, με όποια προβλήματα προκαλεί το ισχύον σχήμα. β) Να αυτονομηθεί πλήρως η Ιονική από την Εμπορική. γ) Να γίνει μερική συγχώνευση των δύο τραπεζών (συγχώνευση δραστηριοτήτων). δ) Να γίνει πλήρης συγχώνευση, κατά το πρότυπο της συγχώνευσης της Εθνικής Κτηματικής με την Εθνική Στεγαστική, που η πρώτη απορρόφησε τη δεύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντάκτες του πορίσματος έκριναν ως ασύμφορη τη λύση να παραμείνει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς λειτουργίας και προέκριναν ως συμφερότερη τη λύση της πλήρους συγχώνευσης της Ιονικής με την Εμπορική. Με τη λύση της πλήρους συγχώνευσης, φέρονται να συμφωνούν και οι διοικήσεις τόσο της Εμπορικής όσο και της Ιονικής. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως όλα τα σενάρια θέτουν ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των λύσεων που θα επιλεγούν από 3 μέχρι 5 χρόνια. Και το πιο σημαντικό, είναι πως όλα τα σενάρια προβλέπουν σημαντική μείωση του προσωπικού, που σε όλες τις περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1.000 άτομα.

Στο επόμενο διάστημα - και μέχρι να καθαρογραφεί η μελέτη της ΜΟΝΙΤΟΡ με τις λύσεις - θα υπάρξουν οι γνωστές συσκέψεις και διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των διοικήσεων της Εμπορικής και της Ιονικής για την εξέλιξη της συνεργασίας των δύο τραπεζών όσο και μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών με την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι από τη μια έχουμε τις διοικήσεις των δύο τραπεζών να συμφωνούν σε λύση - εκτός ιδιωτικοποίησης - και από την άλλη έχουμε την κυβέρνηση που αγωνιά να δείξει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ίσως μέχρι το τέλος Φλεβάρη, που θα καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί η μελέτη της ΜΟΝΙΤΟΡ για τις προτεινόμενες λύσεις, να εκδηλωθούν και δημόσια τριβές και μεταξύ κυβέρνησης και διοικήσεων Εμπορικής και Ιονικής.

Ο χρόνος θα δείξει. Ιδωμεν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ