Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσοχή σε ορισμένους κωδικούς

Είναι κάποιοι κωδικοί στο έντυπο Ε1 που χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ακόμα κι αν η συμπλήρωσή τους δεν έχει σήμερα κάποια σημασία, μπορεί στο μέλλον να μας δημιουργήσει πρόβλημα το ότι τώρα δε συμπληρώθηκαν.

Πρώτα και κύρια οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τους κωδικούς του πίνακα 14 και ιδιαίτερα τις τρεις πρώτες γραμμές (κωδικοί 781 - 786). Εδώ μπορεί κάποιος να γράψει χρηματικά ποσά που περιήλθαν στην κατοχή του το 1997, τα οποία δεν υπόκεινται σε φόρο ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς. Για παράδειγμα η πώληση ενός αυτοκινήτου δεν επιβαρύνεται με φόρο, η δήλωση όμως (πάντα με τα σχετικά παραστατικά) της πώλησης στον κωδικό 781, μπορεί την επόμενη χρονιά να αποδειχτεί "σωτήρια", αν μετά από κάποια μεγάλη αγορά, μας ρωτήσουν στην εφορία "πού τα βρήκατε τα λεφτά;". Το ίδιο ισχύει και από την απόκτηση εισοδημάτων της περίπτωσης 3 που φορολογούνται αυτοτελώς.

Παρόμοιας σημασίας είναι και οι κωδικοί 657 - 660. Οι δύο πρώτοι από αυτούς αφορούν τόκους που μπορεί κάποιος φορολογούμενος να απόκτησε πέρσι από την εξόφληση εντόκων γραμματίων ή ομολόγων του δημοσίου. Οι άλλοι δύο αφορούν τους σχετικούς τόκους που εισπράξαμε από καταθέσεις σε τράπεζες. Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία γίνεται στην πηγή και η συμπλήρωση των κωδικών δεν έχει καμιά επίπτωση.

Τέλος, αν δε θέλουμε να έχουμε ενστάσεις και ερωτήσεις από τους αρμόδιους της ΔΟΥ, καλό είναι να βάλουμε ένα "ΟΧΙ" στον κωδικό 671, σε περίπτωση που δεν έχουν μεταβληθεί τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλιώς (αν έχουν δηλαδή αλλάξει), πρέπει να υποβληθεί και φέτος το έντυπο Ε9.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ