Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ
Οι πολλές αποδείξεις... ωφελούν

Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια να κερδίσουμε έστω και κάποια μικρά ποσά από φόρους, αν επισυνάψουμε στη φορολογική μας δήλωση τα παραστατικά από δαπάνες που κάναμε το 1997

Ο πρώτος πίνακας του εντύπου Ε1 δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία, αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε τα στοιχεία του φορολογούμενου και της συζύγου του. Καλό είναι να έχουμε όμως υπόψη μας τα εξής: 1) Τα στοιχεία της συζύγου, ακόμα και όταν αυτή δεν έχει εισοδήματα, συμπληρώνονται υποχρεωτικά. 2) Εκεί που ζητούνται τα στοιχεία εκπροσώπου, η συμπλήρωση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν τέσσερις ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να συμπληρώνονται τα στοιχεία αυτά και φαίνονται στη σελίδα 6 των οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών. 3) Αν δεν υποβάλλουμε για πρώτη φορά δήλωση και ο "Αριθμός Μητρώου" λείπει ή είναι λάθος, πρέπει να αναζητήσουμε τον σωστό και να τον συμπληρώσουμε δεξιά του πρώτου πίνακα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και αν η σύζυγος έχει δικό της ΑΦΜ.

Για όσα πρόσωπα του πίνακα 2 για πρώτη φορά γράφουμε τα στοιχεία τους, πρέπει να υπάρχουν και τα σχετικά παραστατικά. Ετσι, αν γεννήθηκε, ή για πρώτη φορά επιβαρύνει το φορολογούμενο κάποιο παιδί, πρέπει να υπάρχει ληξιαρχική πράξη γέννησης ή κάποια σχετική δικαστική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για ανιόντες (γονείς - παππούδες) συγγενείς των συζύγων που δεν έχουν εισόδημα πάνω από 300.000 δρχ. ή 600.000 δρχ. αν έχουν αναπηρία πάνω από 67%. Για άτομα που πρώτη φορά εμφανίζονται στη δήλωσή μας ως έχοντα αναπηρία, πρέπει να υπάρχει η σχετική ιατρική γνωμάτευση. Στον πίνακα τρία γράφουμε αριθμητικά τα στοιχεία του προηγούμενου πίνακα, ενώ στον κωδικό 007 συμπληρώνουμε ΝΑΙ, αν πράγματι κατοικούμε μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Τα... οφέλη

Ο πίνακας 4 είναι αυτός που μπορεί να μας βγάλει... κερδισμένους έναντι της εφορίας, αφού τα σχετικά ποσά που θα γράψουμε αφαιρούνται πλήρως ή μερικώς από το εισόδημα που πρόκειται να φορολογηθεί. Ολες οι δαπάνες του πίνακα αυτού είναι προσωπικές και μπορούν να αφαιρεθούν, κατά περίπτωση, από το εισόδημα του φορολογούμενου ή της συζύγου του, εκτός από τις "Οικογενειακές Δαπάνες", που υπολογίζονται στο εισόδημα και των δύο. Η συμπλήρωση του πίνακα είναι σχεδόν τυφλοσούρτης. Με βάση τους αύξοντες αριθμούς του πίνακα μπορούμε ν σημειώσουμε:

1. Γράφουμε το σύνολο των δαπανών για ιατρική - νοσοκομειακή περίθαλψη, στους σχετικούς κωδικούς του φορολογουμένου ή της συζύγου του. Εξυπακούεται ότι για κάθε δαπάνη συνυποβάλλουμε τις σχετικές αποδείξεις. Στους κωδικούς αυτούς μπορούμε να συμπεριλάβουμε δαπάνες για φυσικοθεραπεία ή λουτροθεραπεία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική γνωμάτευση γιατρού. Επίσης μπορούμε να γράψουμε το 50% της δαπάνης που καταβάλαμε σε οίκους ευγηρίας. Από τις παραπάνω δαπάνες, θα εκπέσει το 100% αν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 10 εκατ. δρχ. Αν είναι από 10 μέχρι και 15 εκατ. δρχ. για το τμήμα της δαπάνης πάνω από 10 εκατ. δρχ. θα εκπέσει το 50%.

2. Οι εισφορές αυτές βεβαιώνονται από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία και αφορά κύρια πληρωμές για εξαγορά ενσήμων και πληρωμή εισφορών παλαιοτέρων χρόνων. Τα ποσά εκπίπτουν κατά 100%.

3. Οι δαπάνες αυτές αφορούν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τις εγκαταστάσεις και συσκευές φυσικού αερίου. Τα σχετικά ποσά εκπίπτουν κατά 70%.

4-5-6. Διάφορες δωρεές που έγιναν το 1997 και βεβαιώνονται με σχετικά έγγραφα. Η έκπτωση από το εισόδημα εξαρτάται από τον αριθμό και το ύψος των δωρεών, από το φορέα στον οποίο γίνονται και το εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογιστεί από την εφορία.

7. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με αυτούς τους κωδικούς. Αλλωστε από τις τράπεζες αναμένεται ότι έγκαιρα θα πάρουν τις σχετικές βεβαιώσεις. Για τους τόκους που πληρώθηκαν για αγορά πρώτης κατοικίας και αναστήλωσης διατηρητέων (κωδικοί 063, 064) εκπίπτει ολόκληρο το ποσό. Για τους δεδουλευμένους τόκους που πληρώθηκαν προς το δημόσιο, η έκπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 25% του οικογενειακού εισοδήματος.

8. Τα ποσά που αναφέρονται στην έκτακτη εισφορά του νόμου 1870/89 δεν αφορούν μισθωτούς. Αν κάποιος συνταξιούχος ΕΒΕ πλήρωσε πέρσι τέτοιο ποσό στην εφορία, μπορεί να το συμπληρώσει στον κωδικό 071 και η εφορία θα αφαιρέσει το 50% του ποσού αυτού από το εισόδημα.

9. Από τη δαπάνη για ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων κλπ. η μείωση του φόρου, που γλιτώνει ο φορολογούμενος, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 15% του ποσού της δαπάνης που αναγνωρίζεται για έκπτωση από το εισόδημα. Το ποσό έκπτωσης είναι μέχρι το 4% του οικογενειακού εισοδήματος και σε κάθε περίπτωση όχι μεγαλύτερο των 200.000 δρχ.

10. Εδώ μπορούμε να βάλουμε το σύνολο των αποδείξεων (από ταμειακή μηχανή, διπλότυπες αποδείξεις κλπ.), που έχουμε μαζέψει το 1997. Το σύνολο των αποδείξεων μπορεί να είναι μέχρι 1.000.000 δραχμές και η δαπάνη μπορεί να αφορά αγορές αγαθών (π. χ. οικιακών συσκευών, επίπλων, ενδυμάτων, υποδημάτων, υφασμάτων, βιβλίων, χαρτικών, φαρμάκων κλπ.) ή την πληρωμή υπηρεσιών γενικά (π. χ. εγκατάσταση και επισκευή οικιακών συσκευών και αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ., ενοίκιο θερινής κατοικίας, δίδακτρα νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, γυμναστηρίων κλπ., δαπάνη σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια κλπ). Δεν "πιάνονται" αποδείξεις για αγορά τροφίμων και ποτών, καυσίμων, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια συγκοινωνιών, ασφάλιστρα για οποιεσδήποτε ασφαλίσεις και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Η έκπτωση εισοδήματος για αποδείξεις 1.000.000 δρχ. μπορεί να φτάσει τις 300.000 δραχμές και επιμερίζεται στα εισοδήματα των δύο συζύγων από την εφορία.

11. Συμπληρώστε όπως ακριβώς το ζητάει ο σχετικός πίνακας τα στοιχεία που αφορούν το νοίκι που πληρώσατε για πρώτη κατοικία. Απαραίτητο είναι να γνωρίζετε το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του εκμισθωτή σας. Τοι ποσό θα γραφεί στη στήλη του φορολογούμενου ή της συζύγου του, ανάλογα με το ποιος έχει υπογράψει το συμβόλαιο. Από αυτή τη δαπάνη του 1997 για νοίκια το ΚΕΠΥΟ θα αφαιρέσει το 30%,με την προϋπόθεση ότι δε θα ξεπερνά το 15% του οικογενειακού εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έκπτωση εισοδήματος δεν μπορεί να είναι πάνω από 240.000 δρχ.

12. Σ' αυτούς τους κωδικούς συμπληρώνουμε τα ποσά που πληρώσαμε για ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Και εδώ πρέπει να γράψουμε τα αναλυτικά στοιχεία του εκμισθωτή, ενώ η εφορία θα αφαιρέσει το 30% της δαπάνης, που δεν μπορεί να είναι πάνω από το 10% του εισοδήματος, ενώ το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να ξεπερνά 120.000 δρχ.

13. Στο κωδικό 079 γράφουμε τα ποσά που αφορούν τη δαπάνη για φροντιστήρια και ξένες γλώσσες για τα παιδιά που βαρύνουν το φορολογούμενο και στο 080 τα αντίστοιχα που αφορούν τα παιδιά της συζύγου από άλλο γάμο. Στους επόμενους κωδικούς γράφουμε αναλυτικά τα προηγούμενα ποσά. Η εφορία θα αφαιρέσει το 40% της δαπάνης, που δεν μπορεί να είναι πάνω από 150.000 δρχ. για κάθε παιδί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά τις εκλογές ο τσουχτερός λογαριασμός (2012-06-10 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφες οι ελαφρύνσεις για τα λαϊκά εισοδήματα (2002-09-04 00:00:00.0)
Μισθωτοί οι καλύτεροι «πελάτες» της Εφορίας (2001-05-05 00:00:00.0)
Οι πίνακες των εισοδημάτων (2000-05-07 00:00:00.0)
Σπαζοκεφαλιά τα έντυπα για τα ακίνητα (1997-02-02 00:00:00.0)
Συνταξιούχοι και μισθωτοί επιδοτούν τους "ρεντιέρηδες" (1995-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ