Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
"ΙΟΣ ΤΟΥ 2000"
Ελλοχεύει και πυρηνικός όλεθρος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία πυρηνική απειλή είναι μία πιθανότητα, εξαιτίας λάθους και δυσλειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ελέγχουν τα πυρηνικά οπλοστάσια, λόγω του "ιού του 2000".

Αυτή η δυσοίωνη πραγματικότητα ήρθε στο φως από την επιστημονική έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα κάλεσε τις ΗΠΑ, αλλά και όλες τις χώρες που έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά οπλοστάσια, να αφαιρέσουν τις πυρηνικές κεφαλές από τους πυραύλους τους για το ενδεχόμενο, κατά λάθος, εκτόξευσης, από δυσλειτουργία των υπολογιστών λόγω του "ιού του 2000". Η διασύνδεση υπολογιστών, η χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και μικροεπεξεργαστών σε υποσυστήματα, που αποτελούν μέρος άλλων συστημάτων, καθιστούν δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι πιθανό να παρουσιαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα που ελέγχουν τη λειτουργία πυρηνικών πυραύλων. Το καταστροφικό σενάριο, που στην αμερικανική στρατιωτική ορολογία έχει τον κωδικό Υ2Κ, γίνεται ακόμη πιο πιθανό λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ και της Ρωσίας για άμεση πυρηνική αντεπίθεση, πριν την επιβεβαίωση της χρήσης των όπλων αυτών από την άλλη πλευρά.

Ο Μάικλ Κρέιγκ,υπεύθυνος της έρευνας, δήλωσε ότι "αν μια κατάσταση Υ2Κ προκαλέσει ανακριβή δεδομένα έγκαιρης προειδοποίησης - πυρηνικής απειλής -, ή αν οι επικοινωνίες και οι δίαυλοι διοίκησης τεθούν εκτός λειτουργίας, ο συνδυασμός της πολιτικής άμεσου ανταποδοτικού χτυπήματος και ενός Υ2Κ, θα μπορούσε να είναι καταστροφικός". Ο "ιός του 2000" απειλεί να προκαλέσει χάος στα συστήματα πληροφορικής την Πρωτοχρονιά του έτους 2000, καθώς πολλά δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογική δυνατότητα να αναγνωρίσουν την αλλαγή της χιλιετηρίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ