Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Κλιμάκωση της έντασης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέες προειδοποιήσεις απηύθυναν προς τη Βαγδάτη τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον όσο και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, οι οποίοι τόνισαν ότι η όλη εκτόνωση ή κλιμάκωση της κρίσης εναπόκειται στις αποφάσεις της ιρακινής ηγεσίας. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός Πρόεδρος, κάνοντας την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση μετά την κλιμάκωση της κρίσης, δήλωσε ότι "είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί θετικά στην οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία εκτόνωσης". Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις "νίπτουν τας χείρας τους" ενώπιον ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Ιράκ.

"Ο Σαντάμ Χουσεϊν είναι ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει τις, σε βάρος του Ιράκ, εξελίξεις" υπογράμμισε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι "οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν προτίθενται να παρακολουθούν τον Ιρακινό Πρόεδρο να κοροϊδεύει όλο τον κόσμο, ούτε φυσικά θα ανεχθούν την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής εκ μέρους του". Ανάλογες εκτενείς δηλώσεις έκανε και η Μαντλίν Ολμπράιτ, λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Μαλαισία, προκειμένου να λάβει μέρος στην ευρω-ασιατική σύνοδο κορυφής. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "ο Σαντάμ Χουσεϊν μπορεί να σταματήσει τα πάντα αν ανακαλέσει την απόφαση τερματισμού της συνεργασίας του με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ" και συμπλήρωσε ότι αν δεν κάνει "ό,τι ζητά ολόκληρος ο κόσμος, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες".

Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές αμερικανικές θέσεις, η Ολμπράιτ εκτίμησε ότι "τα περιθώρια της διπλωματίας είναι πολύ περιορισμένα πλέον" και τόνισε ότι οι ΗΠΑ "είναι έτοιμες να δράσουν και δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει καμία περαιτέρω προειδοποίηση προς το ιρακινό καθεστώς, ούτε φυσικά πρέπει να τεθεί προς έγκριση το θέμα στο Κογκρέσο".Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, υπογράμμισε ότι στόχος μιας ενδεχόμενης αμερικανικής επέμβασης θα είναι να εξαλείψει κάθε ιρακινή δυνατότητα κατασκευής όπλων και ανακοίνωσε ότι η αμερικανική διπλωματία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενότερα με την ιρακινή αντιπολίτευση, στο εξής. Η Ολμπράιτ, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν τον Μπιλ Κλίντον να αναβάλει το ταξίδι του στη Μαλαισία, εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης με το Ιράκ.

"Ανοιχτός" σε πρωτοβουλίες

Την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την κλιμάκωση της έντασης με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ πραγματοποίησε, χτες, ο Ιρακινός Πρόεδρος. Ο Σαντάμ Χουσεϊν υπογράμμισε ότι "η Βαγδάτη δεν επιδιώκει καμία κρίση και παραμένει πρόθυμη να αποδεχτεί θετικά την οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία".Ο Ιρακινός Πρόεδρος επανέλαβε ότι η απόφασή του για τερματισμό της συνεργασίας με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ "δε σημαίνει ότι το Ιράκ δεν επιθυμεί, πλέον, να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ" και τόνισε ότι μοναδικός στόχος του είναι "να λάβει απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα του Ιράκ όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος του".

Οπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ο Σαντάμ Χουσεϊν συναντήθηκε, χτες, με τον Ρώσο πρεσβευτή στη Βαγδάτη Νικολάι Καρτούζοφ, ο οποίος του παρέδωσε επιστολές του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ. Σύμφωνα, πάντα, με το ΙΝΑ, ο Ιρακινός Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση και εμπιστοσύνη του προς τη ρωσική ηγεσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι και πάλι η ρωσική διπλωματία θα φέρει αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στη Βαγδάτη και όπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία καμία πληροφορία δεν είχε γίνει γνωστή για το κατά πόσο λαμβάνονται μέτρα προστασίας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιδρομή.Το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν σχετική αύξηση των τιμών σε ορισμένα προϊόντα, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα διατάξει, όπως και στις προηγούμενες κρίσεις, περιορισμό στην κατανάλωση καυσίμων.

"Νίπτουν τας χείρας" Ευρώπη και ΟΗΕ

Ενώ κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο και συνεχίζεται, με γοργούς ρυθμούς, η ενίσχυση και ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι χώρες - μέλη της ΕΕ ακολουθούν "κατά πόδας" το παράδειγμα των αραβικών χωρών του Κόλπου και αποποιούνται, η μία μετά την άλλη, τις ευθύνες τους.Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, υποκλινόμενος στην αμερικανική παντοδυναμία, δήλωνε ότι "καμία χώρα δεν είναι σε θέση να εμποδίσει τις ΗΠΑ" και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ'Αλέμα αρκέστηκε να χαρακτηρίσει ως "ιδιαίτερα αρνητική τη στάση του Σαντάμ Χουσεϊν". Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ σοβαρή" και εκτίμησε ότι θα υπάρξει και επιδείνωση. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φρανσουά Ριβασό κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στη συνολική επανεξέταση των ελέγχων του ιρακινού οπλοστασίου και επανέλαβε την έκκλησή του προς την ιρακινή ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Ρωσίας. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Γιακούσιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη χρήση βίας, αλλά έσπευσε να προειδοποιήσει το Ιράκ "ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ότι ο κίνδυνος για το Ιράκ είναι υπαρκτός". Ο Γιακούσιν, σε αντίθεση με τη στάση που τηρούσε η Ρωσία σε προηγούμενες κρίσεις, δε δίστασε να καταστήσει σαφές ότι "το Ιράκ δε θα πρέπει να ελπίζει σε καμία διπλωματική βοήθεια από τη Μόσχα".

Ανάλογο κλίμα επικράτησε, χτες, και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας τάσσονται υπέρ της μετάβασης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά τόνισαν σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μόνο εφόσον η ιρακινή ηγεσία κάνει την πρώτη κίνηση και επαναλάβει τη συνεργασία της με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.Αν και δε λήφθηκε καμία συγκεκριμένη απόφαση, ομόφωνα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάνθηκαν ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε εξέλιξη είναι η υποχώρηση της ιρακινής ηγεσίας. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιμένει στην άρνησή του να μεταβεί στη Βαγδάτη.

Ακόμη χειρότερα μετά από επιδρομή

"Η κατάσταση και οι συνθήκες διαβίωσης του ιρακινού λαού θα επιδεινωθούν τραγικά μετά από ένα στρατιωτικό πλήγμα", προειδοποίησε ο συντονιστής των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη Χανς Φον Σπόνεκ. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι, ήδη, η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ταλανισμένο ιρακινό λαό γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού των προγραμμάτων έχει εγκαταλείψει την ιρακινή πρωτεύουσα μετά από τη σχετική εντολή του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ