Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνελήφθη στη Ρώμη ο Οτσαλάν

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ασαφές παραμένει το αν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο Κούρδος πολιτικοστρατιωτικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), θα εκδοθεί στην Τουρκία, μετά τη χτεσινή του σύλληψη στη Ρώμη.

Η επίσημη εκδοχή: Ωρα 23.00 της Πέμπτης, αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, Ρώμη. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι "διαπιστώνουν" κάτι "περίεργο" στο διαβατήριο ενός κομψοντυμένου μεσήλικα που έχει φθάσει με πτήση της "Αεροφλότ". Κάνουν έλεγχο. Διαπιστώνουν πως πρόκειται για τον "πιο καταζητούμενο" άνθρωπο στην Τουρκία και ...απλώς καταζητούμενο στη Γερμανία, τον "Απο" Οτσαλάν. Και τον θέτουν υπό κράτηση. Διότι (όπως θα πει στο Ρόιτερς ο υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι λίγο αργότερα) ήταν "καθήκον" των αρχών της Ρώμης.

Η "ανεπίσημη" εκδοχή: Κατά τον Ιταλό Ντίνο Φριζούλο (ο οποίος συνελήφθη το Μάρτη από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε φιλοκουρδική εκδήλωση), "η ιταλική κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί για την άφιξη του Οτσαλάν" (από ποιον, άραγε;). Προς επίρρωσιν αυτής της εκδοχής, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως ο Οτσαλάν "συνελήφθη αμέσως" - τον περίμεναν άνδρες της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας DIGOS, στην πίστα του αεροδρομίου.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο ERNK, που θεωρείται "πολιτική πτέρυγα" του κουρδικού κινήματος, ανέφερε, επικαλούμενο τον Φριζούλο, πως ο Οτσαλάν "δεν είναι υπό κράτηση, αλλά νοσηλεύεται ...ζήτησε πολιτικό άσυλο από το υπουργείο Εσωτερικών ...ήρθε στην Ιταλία, όχι μόνο για άσυλο, αλλά και για θεραπεία".

Η κατάσταση μοιάζει αρκετά "άβολη" για τη Ρώμη - οι Ιταλοί καθυστέρησαν περίπου 13 ώρες να διακοινώσουν το γεγονός - αλλά και για τη Μόσχα - το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών "αρνήθηκε να σχολιάσει" την πληροφορία ότι ο Οτσαλάν έφτασε στη Ρώμη προερχόμενος από τη Μόσχα.

Οπως κι αν έχει, μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να "κριθεί" η τύχη του Κούρδου ηγέτη.

Η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη αναμένεται, εκτιμούσαν άπαντες οι πολιτικοί παρατηρητές, να προβληθεί στην Αγκυρα ως "μεγάλο χτύπημα" κατά του PKK.

Τουρκικό αίτημα έκδοσης

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, είπε ότι ο Οτσαλάν δήλωσε πως έχει καρδιολογικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Ρώμης για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Ούτως ή άλλως, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Χασάν Ντενιζκουρντού είπε - στο τουρκικό τηλεοπτικό "Κανάλ D" - πως "η Ιταλία πρέπει να εκδώσει τον Οτσαλάν στην Τουρκία".

Σε ακόμη πιο "επίσημο" επίπεδο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος δράττεται της ευκαιρίας να απομακρύνει την προσοχή από την ετοιμόρροπη κυβέρνησή του, ανακοίνωσε (δεν υπήρχε, βέβαια, αμφιβολία...) ότι η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσω του Ιταλού πρεσβευτή στην Αγκυρα και του Τούρκου πρεσβευτή στη Ρώμη.

Η Ιταλία έχει απώτατο περιθώριο 40 ημερών να αποφασίσει για την έκδοση. Το γράμμα της διαδικασίας απαιτεί ένας δικαστικός να προχωρήσει κατ' αρχάς στην επίσημη αναγνώριση της ταυτότητας του Οτσαλάν κι εν συνέχεια να τον ρωτήσει αν αντιτίθεται στο αίτημα έκδοσης.

Την τελική απόφαση λαμβάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, εν προκειμένω ο Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο (του κόμματος "Ιταλοί Κομμουνιστές" του Α. Κοσούτα).

Ο Οτσαλάν

Το "κρυφτό" του Οτσαλάν με τις τουρκικές αρχές διαρκεί χρόνια τώρα και φέτος εντάθηκε, ειδικά από τα τέλη του καλοκαιριού, όταν σημειώθηκε η κρίση Συρίας - Τουρκίας και εν συνεχεία κυκλοφόρησαν φήμες περί καταφυγής του στη Ρωσία.

Το φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Med - TV μετέδωσε ανακοίνωση του αρχηγού του PKK, στην οποία ανέφερε πως βρίσκεται στη Ρώμη "εν γνώσει της ιταλικής κυβέρνησης" και πως έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Εκπρόσωπος του Med - TV δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Οτσαλάν "επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικώς στο Med - TV αργότερα σήμερα" (χτες).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον ένοπλο αγώνα" (1999-01-19 00:00:00.0)
Ντ' Αλέμα: "Ας πάει όπου θέλει" (1998-12-24 00:00:00.0)
Ελεύθερος ο Οτσαλάν, "παραμένει στην Ιταλία" (1998-12-17 00:00:00.0)
Συγκεχυμένες οι εξελίξεις (1998-11-19 00:00:00.0)
Διφορούμενη η στάση της ιταλικής κυβέρνησης... (1998-11-18 00:00:00.0)
Αβέβαιη απόληξη (1998-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ