Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέμα η ανθρώπινη μορφή

Με κυρίαρχο μοτίβο τα πρόσωπα, η ζωγράφος Μαρία Παπαφίλη,παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8), την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία. Πρόκειται για πρόσωπα, τα οποία, τις περισσότερες φορές, περιβάλλονται από νερό, από ένα θερμό τυρκουάζ χρώματος νερό, με φόντο ένα θαλασσινό συνήθως τοπίο. Η ζωγράφος, με τον τρόπο της, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο του βλέμματος. Ενα βλέμμα παιδικό ή ένα ώριμο βλέμμα με αναγωγές στα πιο δόκιμα πρότυπα της εικαστικής τέχνης. Οπως γράφει η τεχνοκριτικός Αθηνά Σχινά "η Μαρία Παπαφίλη δημιουργεί ένα στοιχειοθετούμενο βάθος μέσα σε πλαίσια εικονισμού, που ανασκάπτει το υποσυνείδητό μας, ενεργοποιώντας την ανιχνευτική διάθεση της πορείας του βλέμματος, προκειμένου να εντοπίσει τα αποθησαυρίσματα μιας περιπέτειας, που αφηγηματικά ακολουθεί, γυρεύοντας μέσα από την τύρβη της, να βρει τη θαλπωρή της Ιθάκης".

Και ο Θανάσης Μακρής επισημαίνει στη ζωγραφική της "ένα πρόσωπο που νικάει το χρόνο, προβάλλοντας το παρελθόν στο φακό του παρόντος, διαβάζοντας προσεκτικά τα σημάδια που έχει ή που πρόκειται να αφήσει πάνω του. Ματιά κατά βάθος αισιόδοξη. Οι χρωματικές σχέσεις στηρίζονται δυνατά μεταξύ τους σε μια ζωγραφική, όπου θέλουν να κυριαρχήσουν τα φωτεινά χρώματα. Βαθύς ο κόσμος της Παπαφίλη". Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 του Δεκέμβρη.

  • Τριάντα πέντε ελαιογραφίες των τελευταίων 3 χρόνων, με θέμα "Σπουδή στη γυναικεία μορφή",παρουσιάζει από τη Δευτέρα ο Θανάσης Μακρής στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών" (Γλύκωνος 4). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο "ο Θ. Μακρής ξέρει να τοποθετεί το βάρος των χειρονομιών και των στάσεων, να υπογραμμίζει τη σταθερότητα του βλέμματος και τη μοναχική ατμόσφαιρα, με μια εκφραστική οξύτητα, που αντανακλά την πυκνότητα των υπαρξιακών του ανησυχιών και την προσωπική του προσέγγιση στην καθημερινότητα (... ). Ζωγράφος ιδιοσυγκρασίας ο Θ. Μακρής, εξερευνά έναν κόσμο τον οποίο έχει οικειοποιηθεί και όπου έχει τον πλήρη έλεγχο. Εναν κόσμο χωρίς λούστρο, αλλά καθορισμένο από το διφορούμενο, που υποβάλλει αδιαμφισβήτητα τα σημάδια ενός στιλ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ