Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΕ
Για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη

Εκτενή αποσπάσματα από την Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη συνεδρίασή της στις 21/11/1998, έκανε τις παρακάτω εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και κατέληξε στα παρακάτω μέτρα:

Το εκλογικό αποτέλεσμα
  • Τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη 1998 κρίνονται συνολικά θετικά. Υπήρξε τάση ανόδου των συνδυασμών που στήριξε το Κόμμα μας σε δήμους και νομαρχίες.
  • Οι στόχοι που είχε θέσει η ΚΕ του Κόμματος, με την Απόφασή της τον Ιούνη του 1997, προωθήθηκαν σε σημαντικό βαθμό στις συγκεκριμένες συνθήκες. Τα αποτελέσματα, το κλίμα που κυριάρχησε, η προώθηση αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Μπορεί να ενισχύεται η αγωνιστική αντίληψη, να δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις συσπείρωσης ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων και να ευνοηθεί η πολύμορφη δράση για την προώθηση της πολιτικής του μετώπου πάλης των αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών, δημοκρατικών δυνάμεων.
  • Σ' αυτές τις εκλογές, καταδικάστηκε η κυβερνητική πολιτική γενικότερα, καθώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), την οποία χρησιμοποιεί ως μέσον για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.
  • Εγιναν σημαντικά βήματα στη δοκιμασία της ενωτικής πολιτικής του Κόμματος, με τη διαμόρφωση αγωνιστικών ψηφοδελτίων σε όλες τις νομαρχίες και στα δύο τρίτα των δήμων της χώρας, στους οποίους συγκεντρώνεται το 81% των κατοίκων. Σε αρκετούς από αυτούς, πολύ περισσότερους σε σύγκριση με το 1994, συσπειρώθηκαν ευρύτερες δυνάμεις και σημειώθηκε αύξηση των ψήφων και των ποσοστών.
  • Οι ενωτικοί - αγωνιστικοί συνδυασμοί, που υποστήριξε το ΚΚΕ σε πολλούς δήμους και νομαρχίες, σημείωσαν άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστά, ειδικά εκεί που τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει μεγάλοι αγώνες, άρα υπήρχε έδαφος για να εκφραστεί η αγωνιστική συσπείρωση και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον εκλογικό αγώνα, στα προγράμματα. Αποδείχτηκε, επίσης, ότι από τις βασικές προϋποθέσεις για ευρύτερα ψηφοδέλτια συνεργασίας, είναι η πλατιά ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος σε όλα τα προβλήματα, η ανάπτυξη του ιδεολογικού μετώπου και η επιλογή υποψηφίων καταξιωμένων στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτές τις πόλεις και περιοχές, εκφράστηκαν θετικότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες, έγινε πιο αισθητός ο πολιτικός χαρακτήρας της μάχης, οι επιπτώσεις από την πολιτική της ΟΝΕ.
  • Η ΚΕ διαπιστώνει, ταυτόχρονα, ότι παραμένει ως πρόβλημα η δυσκολία απεγκλωβισμού πλατιών λαϊκών μαζών από τα βασικά κόμματα του δικομματισμού, παρά τη μαζική δυσαρέσκεια που υπάρχει. Μαζί με τη δυσαρέσκεια, συνυπάρχει η απογοήτευση, ότι, δηλαδή, "δε γίνεται τίποτα". Υπάρχουν ακόμα σε λαϊκά στρώματα ευσεβείς πόθοι, αυταπάτες, ότι μπορεί κάτι να αλλάξει, χωρίς πάλη και σύγκρουση με τις δυνάμεις των μονοπωλίων. Η ΚΕ εκτιμά ότι πρέπει να ανέβει ο ρόλος του Κόμματος, στην προσπάθεια η λαϊκή δυσαρέσκεια να αποκτά αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, να εκφράζεται με συστηματικούς αγώνες, με συσπειρώσεις και κοινά μέτωπα πάλης κατά των επιλογών που συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Χρειάζεται ιδεολογική αντιμετώπιση η προπαγάνδα της ΝΔ, την οποία χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ για να διατηρεί το σύνθημα "Δεξιά - Αντιδεξιά". Η άποψη της ΝΔ περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών στην κοινωνία, όπως και η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, που τεχνητά προσπαθεί να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές, όχι στις ταξικές διαφορές, αλλά ανάμεσα στους εργαζόμενους, ενισχύουν τον εγκλωβισμό τους στο δικομματισμό.

  • Οι κομματικές μας δυνάμεις, στο δεύτερο γύρο, αποδέχτηκαν την Απόφαση της ΚΕ, για λευκό, άκυρο ή και αποχή, ως πολιτική στάση, ως έκφραση της ανάγκης να αναδειχτεί η άλλη λύση, η άλλη εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Τα μέλη και οι δραστήριοι οπαδοί μας σε υψηλό βαθμό έδειξαν συμφωνία. Αυτή η κατεύθυνση απαιτεί πολλή δουλιά για να κατανοηθεί ευρύτερα.
  • Η ΚΕ εκτιμά ότι δεν ήταν δυνατό μόνο με τις προσπάθειες του Κόμματος και των συνδυασμών που στήριζε να περάσει πιο μαζικά η πολιτική ουσία της εκλογικής μάχης, ο χαρακτήρας και η σύνδεση των δημοτικών και των νομαρχιακών εκλογών με την ΕΕ και ειδικότερα με τους στόχους της ΟΝΕ.
Ορισμένες ιδιαιτερότητες αυτής της μάχης σε σύγκριση με το 1994
  • Η ΚΕ εκτιμά ότι σ' αυτήν την εκλογική μάχη έγινε μια άνευ προηγουμένου άμεση, ανοιχτή παρέμβαση των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, για την προώθηση των εκλεκτών τους. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της αστικής τάξης, ιδιωτικά και κρατικά, έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να απομονώσουν, να φιμώσουν την πολιτική διάσταση των εκλογών, που μόνον το Κόμμα μας πρόβαλλε. Επισημαίνουμε και ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι η δράση τους στο χώρο του Ελληνικού, οι ωμές παρεμβάσεις στην Πάτρα, η υπερπροβολή διαφόρων προσώπων που στηρίζουν το δικομματικό σύστημα.
  • Διατέθηκαν τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη φορά. Οι προεκλογικές δαπάνες υποψηφίων των δυνάμεων του δικομματισμού, ειδικά στους μεγάλους δήμους και νομαρχίες, ήταν προκλητικές, σκανδαλώδεις. Αυτό που δεν αποτιμάται άμεσα χρηματικά είναι η καθημερινή υπερπροβολή, από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, των υποψηφίων και άλλων στελεχών, που στηρίζουν, άμεσα και έμμεσα, την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
  • Τα χρήματα που ξόδεψαν, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, υποψήφιοι, ακόμα και δημοτικοί, νομαρχιακοί σύμβουλοι, αναδεικνύουν τη δυνατότητα "κερδών" στην ΤΑ, που μετατράπηκε σε επιχείρηση και εντάσσεται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Εκτίμηση της δράσης της ΚΕ, των Κομματικών Οργανώσεων

Αποτίμηση δουλιάς της ΚΕ

  • Επιβεβαιώθηκε η ορθή επιλογή της ΚΕ να προσδώσει πολιτική σημασία στην εκλογική μάχη, όσον αφορά την κριτική της κυβέρνησης και την πολιτική της ΕΕ, της σύγκλισης των οικονομιών, την ΟΝΕ, αφού τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων επηρεάζονται αποφασιστικά από τις κεντρικές αυτές επιλογές, αφορούν άμεσα και τους μηχανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εμπειρία αυτών των εκλογών βοηθάει, αξιοποιώντας τη σωστά στην προετοιμασία, στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και δράση όλων των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών μας, για τη μάχη των ευρωεκλογών. Η πολιτική της συσπείρωσης μπήκε ουσιαστικά για πρώτη φορά στη δοκιμασία μιας εκλογικής αναμέτρησης πανελλαδικού χαρακτήρα, σημείωσε θετικά βήματα. Η ΚΕ εκτιμά ότι ο στόχος συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων γύρω από τα ψηφοδέλτια, τα οποία στήριξε το Κόμμα, προσεγγίστηκε κυρίως στο επίπεδο των δήμων. Στα νομαρχιακά ψηφοδέλτια, όπου εκφράζεται πιο έντονα η πολιτική κατεύθυνση, τα βήματα ήταν σχετικά μικρά. Υπήρξαν επίσης δυσκολίες στη συγκρότηση ψηφοδελτίων, ειδικά σε νέους δήμους.

Ταυτόχρονα, πράγμα που είναι φυσιολογικό, αναδείχτηκε όλη η συνθετότητα και πολυπλοκότητα της πολιτικής των συμπαρατάξεων και συσπειρώσεων. Θετικότερα αποτελέσματα και προοπτικές φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί που η συσπείρωση πέρασε από τη δοκιμασία των αγώνων.

Αποδείχθηκε ότι η πολιτική συμμαχιών πρέπει να βασίζεται σε σοβαρή ιδεολογικοπολιτική δουλιά από την πλευρά του Κόμματος, ώστε να προωθείται η προσπάθεια των συσπειρώσεων με δυναμική και προοπτική, να ανεβάζει τη δυναμική του λαϊκού κινήματος και των αγώνων. Ο πρωτοπόρος ρόλος, στα πλαίσια των συνεργασιών, κατακτάται με σοβαρή ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δράση. Μόνιμη φροντίδα μας, να επιδρούμε ιδεολογικά και να προσπαθούμε να κερδίζουμε εργαζόμενους με την πολιτική μας.

  • Η προετοιμασία των δυνάμεών μας ήταν έγκαιρη. Με την Απόφασή της, η ΚΕ, τον Ιούνη 1997, χάραξε μια σωστή τακτική, η οποία σε γενικές γραμμές προωθήθηκε. Πιο έγκαιρα, σε σχέση με το παρελθόν, η ΚΕ και όλα τα όργανα ασχολήθηκαν με τις δημοτικές εκλογές και λόγω των αναγκών σε νέους δήμους που προέκυψαν από τον "Καποδίστρια". Η συμβολή των μέσων μαζικής επικοινωνίας του Κόμματος ήταν θετική. Οι παρεμβάσεις του "Ριζοσπάστη", η αρθρογραφία, βοήθησαν ουσιαστικά. Θα μπορούσε πιο έγκαιρα να καταπιαστεί με σημαντικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και να προβάλει τα πολιτικά και ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά. Οι εκπομπές, οι συζητήσεις στις δημοτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του "902" και η συνολική του παρουσία, ήταν θετική.

Η ΚΕ εξέτασε αυτοκριτικά ορισμένες πλευρές της δουλιάς της. Εκτιμά ότι δεν εξειδίκευσε όσο έγκαιρα έπρεπε τις δοσμένες αλλαγές στο θεσμό και ειδικότερα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τη σχέση τους με τη γενικότερη πολιτική και τις συνέπειές τους στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων. Η προσπάθειά της βελτιώθηκε στο τελευταίο διάστημα. Η ΚΕ έπρεπε, επίσης,έγκαιρα να πάρει μέτρα για την προετοιμασία των Κομματικών Οργανώσεων στη μάχη των νομαρχιακών εκλογών. Δεν υπολόγισε το γεγονός ότι οι ΚΟ, αλλά και γενικότερα ο λαός, γνώριζαν πολύ λίγα έως και ελάχιστα για τα όσα συνέβησαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα στις νομαρχίες, παρ' όλο που είναι σοβαρός ο ρόλος τους στην πυραμίδα της διοικητικής μηχανής. Αποτέλεσμα ήταν οι ΚΟ να απορροφηθούν για πολύ μεγάλο διάστημα με την παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές, να μην αναδείξουν τα προβλήματα και το ρόλο του νομαρχιακού θεσμού, την αυξημένη πολιτική σημασία της ψήφου.

Ολα αυτά έπρεπε να παρθούν έγκαιρα υπόψη από την ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ