Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ξανά στους δρόμους στις 9 Δεκέμβρη

"Με αγώνες απαντάμε στον αυταρχισμό", δηλώνουν οι μαθητές, που είναι αποφασισμένοι για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Μετά τις πορείες που συγκλόνισαν την Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη, οι μαθητές με συντονισμένα βήματα προχωρούν στις επόμενες κινήσεις τους για να μην εφαρμοστεί η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο μεταξύ, με τεχνάσματα που ξεκινούν από "πρωινούς καφέδες", "ενημέρωση από πρώτο χέρι" στα σχολεία και φτάνουν μέχρι αυταρχικές ενέργειες, προσπαθεί μάταια να ρίξει στάχτη στα μάτια της υπόλοιπης κοινωνίας, που όμως συσπειρώνεται γύρω από τα αιτήματα των μαθητών. Και συσπειρώνεται κυρίως στο αίτημα για μια άλλη παιδεία, αναβαθμισμένη, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, που να δημιουργεί ελεύθερους ανθρώπους με ολόπλευρη μόρφωση και όχι εξαρτήματα για τις πολυεθνικές, προσαρμοζόμενα κάθε φορά στις ανάγκες τους.

Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του επαναλαμβάνει ότι οι μαθητές είναι ανενημέρωτοι γι' αυτό και αντιδρούν και ότι όταν ενημερωθούν, το κλίμα θα αντιστραφεί υπέρ της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, η Γιάννα Αθανασοπούλου,μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης τονίζει στο "Ρ": "Δεν μπορεί μία τόσο μεγάλη μάζα μαθητών που βγαίνει στους δρόμους να είναι παραπληροφορημένη. Και δε μιλάμε μόνο για τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές και τους γονείς που ζουν το δράμα των φροντιστηρίων. Και αν μάθουν για τη μεταρρύθμιση θα είναι υπέρ; Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται οπότε δεν είναι ζητούμενο η πληροφόρηση. Αυτά που λέει ο κ. Αρσένης στα σχολεία, τα είχαμε ακούσει και πέρσι, όμως φέτος ζούμε καθημερινά τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η μεταρρύθμιση. Η κατάσταση δε θα αλλάξει υπέρ της μεταρρύθμισης. Οι αγώνες θα ενταθούν και αυτό που θα αλλάξει θα είναι αυτός ο νόμος".

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τα γνωστά χρόνια προβλήματα, στα οποία ήρθε να προστεθεί και η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, τα αποτελέσματα των οποίων από την αρχή έγιναν ορατά, ενώ οι μαθητές έτρεχαν μαζικά στα φροντιστήρια για να αντεπεξέλθουν στο λύκειο - εξεταστικό κάτεργο. Ολα αυτά δημιούργησαν αναβρασμό από το Σεπτέμβρη, που κλιμακώνεται με τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. "Οι μαθητές βγαίνουν στο δρόμο πριν τους πετάξουν στο δρόμο οι αλλεπάλληλες εξετάσεις που σα στόχο έχουν να διώξουν από το λύκειο τους περισσότερους, κυρίως τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών", τονίζει ο Ανδρέας,μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και του 15μελούς της Σιβιτανίδειου.Σε ό,τι αφορά δε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα των μαθητών τονίζει ότι "ο αυταρχισμός της κυβέρνησης είναι κάτι γνωστό. Εχουν να τον αντιμετωπίσουν και οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, ο εκπαιδευτικός κόσμος. Η μόνη απάντηση που έχουν να δώσουν οι μαθητές είναι αγώνας".

Οι μαθητές ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι Αρσένη - Σημίτη, να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις Αρσένη στη Β - Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

Διεκδικούν: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους. Κατάργηση των ΙΕΚ. Σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν Παιδεία. 15% για την Παιδεία. Βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν.

Τα επόμενα βήματα

Οι μαθητές στο πλαίσιο του "αγωνιστικού 20ήμερου για την παιδεία" με τη συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων που είχαν εξαγγείλει, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους πολύμορφα σε κάθε δήμο και πόλη, ενώ σε αυτό το διάστημα συνεχίζεται η συγκρότηση Συντονιστικών σε κάθε πόλη και δήμο. Την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη κλείνουν τα σχολεία και πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις. Οι μαθητές από σχολεία της Αθήνας και Πειραιά θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια στις 10.30 το πρωί και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Στις άλλες πόλεις θα γίνουν διαδηλώσεις στις Νομαρχίες.

Την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη,οι μαθητές Αθήνας και Πειραιά προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια και διαδήλωση με τους απεργούς καθηγητές και εργάτες. Στις άλλες πόλεις θα διοργανωθούν διαδηλώσεις στις Νομαρχίες.

Στις 20 Δεκέμβρη τα Συντονιστικά μαθητών από όλη τη χώρα θα συναντηθούν και πάλι με προσανατολισμό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων να προχωρήσουν πανελλαδικά σε καταλήψεις των σχολείων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλύπτεται η ταξική "μεταρρύθμιση" (1999-06-26 00:00:00.0)
Ενωμένοι - αποφασισμένοι σε νέο αγωνιστικό δεκαπενθήμερο (1999-01-26 00:00:00.0)
"Ολοι μαζί μέχρι τη νίκη!" (1999-01-09 00:00:00.0)
Φαίνεται δεν κατάλαβε τι σημαίνει "κάτσε καλά Γεράσιμε" (1998-12-23 00:00:00.0)
Συνεδριάζουν σήμερα τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών (1998-12-05 00:00:00.0)
Πανελλαδική - παλλαϊκή κινητοποίηση αύριο (1998-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ