Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενωτικός αγώνας των σιδηροδρομικών

Τρίωρες στάσεις εργασίας αύριο και μεθαύριο και 24ωρες απεργίες από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή

"Βορρά" στο μεγάλο κεφάλαιο, με "αλυσοδεμένους" τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, μεθαύριο Τρίτη.

Τροχοπέδη σ' αυτά τα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια για το μέλλον του ΟΣΕ, των εργαζομένων, του επιβατικού κοινού, αλλά και την εθνική οικονομία, μπορεί να βάλει ο ενωτικός και δυναμικός αγώνας των σιδηροδρομικών, που αρχίζει αύριο με τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας (3 - 6 π.μ., 12 - 3 μ.μ. και 8 - 10 μ.μ.), οι οποίες επαναλαμβάνονται τις ίδιες ώρες την Τρίτη. Από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν 24ωρες απεργίες.

Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος,αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, δήλωσε στο "Ρ": "Οι σιδηροδρομικοί απορρίπτουν συνολικά το νομοσχέδιο και το Επιχειρησιακό Σχέδιο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε. Και από τα δύο κείμενα σαφώς προκύπτει ότι μετά την υλοποίησή τους, η χώρα μας θα διαθέτει ένα συρρικνωμένο δίκτυο σε σχέση με το σημερινό, λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ οι κερδοφόρες δραστηριότητες θα ξεπουληθούν. Ομως και αυτό το περιορισμένο δίκτυο στον άξονα Πάτρα - Ειδομένη, περισσότερο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διεθνών μεταφορών, των μεγάλων εμπορευματικών εταιριών και όχι στις ανάγκες του λαού και της εθνικής οικονομίας. Αλλωστε η όποια χρηματοδότηση από την ΕΕ γίνεται με κριτήριο αυτές τις προτεραιότητες. Επιδιώκουν ένα σιδηρόδρομο "διέλευση", με έναν κεντρικό άξονα. Αντίθετα οι σιδηροδρομικοί παλεύουν για ένα δημόσιο σιδηρόδρομο, που θα συνδέεται με τα λιμάνια της χώρας, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μεταφοράς όλου του πληθυσμού, όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και της σύνδεσης με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες".

Και ο Σ. Ραυτόπουλος καταλήγει: "Ως εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούμε έναν ΟΣΕ, στον οποίο θα μας υποχρεώσουν να δουλεύουμε δωδεκάωρο, όπου μειώνεται το εισόδημά μας και υπονομεύονται τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Δεν ευθύνονται οι σιδηροδρομικοί για τη σημερινή κατάντια του ΟΣΕ και δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση να μας φορτώσει τα σπασμένα. Με τις κινητοποιήσεις μας διεκδικούμε έναν Οργανισμό με σύγχρονη υποδομή και λειτουργία, που θα σέβεται τον επιβάτη και θα δικαιώνει την κοινωνική του αποστολή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ