Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θρασύτατη πρόκληση στους οικοδόμους

Την ανατροπή του τρόπου ασφάλισής τους προωθεί η κυβέρνηση! "Δε θα μας γυρίσουν στην αθλιότητα", προειδοποίησαν οι οικοδόμοι στα πλαίσια της χτεσινής 24ωρης απεργίας και των συγκεντρώσεων που έκαναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Την ανατροπή του σημερινού τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων με πειρατική νομοθετική διάταξη, που πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή, προωθεί η κυβέρνηση!

Την πρόκληση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία των οικοδόμων, οι οποίοι έφτασαν με πορεία στο υπουργείο, μετά από μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Κάνιγγος στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.

Ο υπουργός στάθηκε αρνητικός απέναντι σε όλα τα αιτήματα των οικοδόμων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σημερινό τρόπο ασφάλισης του κλάδου, ισχυρίστηκε ότι ο σχετικός συντελεστής είναι μεγάλος, ότι "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις" και ότι από τους κατασκευαστές, τους μηχανικούς, αλλά και αρκετούς βουλευτές, ζητείται να μειωθούν οι συντελεστές. Πρόσθεσε πως στις αμέσως επόμενες μέρες θα συζητήσει το θέμα με τον διοικητή του ΙΚΑ και πως "μπορεί να συμπεριληφθεί διάταξη στο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

Οι συνδικαλιστές, μετά τη συνάντηση, κατάγγειλαν την προκλητική στάση του υπουργού και κάλεσαν τους συγκεντρωμένους σε πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, όπου συναντήθηκαν με τον διοικητή του Ιδρύματος, Γρ. Σολωμό.Ο τελευταίος σημείωσε πως στις συναντήσεις με τον υπουργό θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το σημερινό τρόπο ασφάλισης. Για το αίτημα της αναγνώρισης των υπέρ αγνώστων ενσήμων, σε αντίθεση με τον υπουργό, είπε ότι υπάρχει λογαριασμός στο ΙΚΑ.

Ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του υπουργού, σημειώνοντας. "Δε φτάνει μόνο ο αντεργατικός νόμος που ψήφισαν το κατακαλόκαιρο. Δε φτάνει το "μίνι" αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πάνε παραπέρα οι αδίστακτοι! Η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει τον σημερινό τρόπο ασφάλισής μας, για να δώσουν περισσότερα βρώμικα χρήματα στους κατασκευαστές".

Συνεχίζοντας, κατάγγειλε ότι είναι γνωστό στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" πως τη μείωση του συντελεστή πρότεινε και αποδέχεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος!"Τι δουλιά έχει με τους οικοδόμους; Αν θέλει να λιώσει την εργατική τάξη, να ξέρει με τους οικοδόμους θα φάει τα μούτρα του", τόνισε και κάλεσε τους συγκεντρωμένουςνα δώσουν απάντηση στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ειδικότερα, για το σημερινό τρόπο ασφάλισης κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα, τονίζοντας πως "θα χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο, για να μην περάσει η ρύθμιση που μας γυρνά στην αθλιότητα".

Χαιρετισμός από το Συντονιστικό των μαθητών

Στη συγκέντρωση των απεργών στην πλατεία Κάνιγγος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Ελένη Χατζάρα,εκπρόσωπος του Συντονιστικού των μαθητών,η οποία αναφέρθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά των αντιεκπαιδευτικών νόμων που - όπως τόνισε - μετατρέπουν την παιδεία σε εμπόρευμα και κάνουν πιο έντονους τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. "Η ζωή μας - τόνισε - έχει μετατραπεί σ' έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στο σχολείο και στο φροντιστήριο". "Μόνο η συντονισμένη δράση των μαθητών με τους εργαζόμενους, με όλο το λαϊκό κίνημα - κατέληξε - θα φέρει αποτελέσματα".

Αγωνιστικό προσκλητήριο από την Απεργιακή Επιτροπή

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Θ. Ευθυμίου,εκ μέρους της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής,ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλα τα δικαιώματά τους και υπογράμμισε πως "δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου, το εργατικό κίνημα δεν έχει άλλο δρόμο από το αντιπάλεμα της κυβερνητικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στο όνομα της ΟΝΕ". Συνεχίζοντας ο συνδικαλιστής κατάγγειλε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικαλιστές συγκρότησαν την κεντρική απεργιακή επιτροπή που παίρνει την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια της. Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ολοι στο μέτωπο της αντεπίθεσης

Στα ιδιαίτερα προβλήματα και στη μάχη που δίνει το Συνδικάτο στα μεγάλα εργοτάξια, όπως στο αεροδρόμιο των Σπάτων, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του, ο Γ. Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α. Ζαζόπουλος,ο οποίος σημείωσε πως "ο αντιλαϊκός παροξυσμός της κυβέρνησης, συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα" και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό λιτότητας. Μιλώντας για τα προβλήματα του κλάδου, υπογράμμισε:"Πρέπει να σηκώσουμε το μπόι μας και να επιβάλουμε μέσα από την κλιμάκωση και το δυνάμωμα των αγώνων μας την προώθηση και λύση ασφαλιστικών και εργασιακών μας αιτημάτων, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις, όπως το σημερινό τρόπο ασφάλισης, που για άλλη μια φορά βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης". Καταλήγοντας τόνισε: "Ολοι αποφασιστικά στους δρόμους των εργατικών αγώνων που ξετυλίγονται με προορισμό να σμίξουν και να συγκροτήσουν το μέτωπο αντεπίθεσης που πρέπει άμεσα να αντιτάξει ο λαός μας, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και των συνοδοιπόρων τους".

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο ΕΚΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, για να καταγγείλουν την πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται σήμερα ο κλάδος και όλος ο εργαζόμενος κόσμος από τη λαίλαπα των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων της κυβερνητικής πολιτικής και της εργοδοσίας.

Στην ομιλία του το μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Αχ. Κωστόπουλος,τόνισε ότι, για να μπορέσει η εργατική τάξη να αντισταθεί αποτελεσματικά, πρέπει να παλέψει ενωμένη γύρω από ένα πανεργατικό παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης. Επίσης, κάλεσε τους οικοδόμους να πάρουν μέρος στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη, με τα αιτήματα που καθόρισε η απεργιακή επιτροπή των σωματείων της πόλης μας.

Στην Πάτρα

Σε ποσοστά που ξεπέρασαν το 90% κυμάνθηκε η συμμετοχή των Οικοδόμων της Πάτρας στη χτεσινή απεργία. Μαζική, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν και η συμμετοχή των απεργών στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συνδικάτο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ανδρέας Αντωνόπουλος,ο οποίος υπογράμμισε την αγωνιστική απόφαση του κλάδου να αντιταχθεί στην κυβερνητική πολιτική και επέρριψε ευθύνες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες καλλιεργούν αυταπάτες για "κοινωνικούς διαλόγους". Μέσα σ' αυτές, ο ομιλητής συμπεριέλαβε και την πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας, η οποία προτίμησε να συνδιαλλαγεί με τους βιομηχάνους, αντί να οργανώσει την πάλη των εργαζόμενων. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - τόνισε - οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να πάρουν την υπόθεση της πάλης στα χέρια τους με τη δημιουργία απεργιακής επιτροπής,η οποία θα αναλάβει την επιτυχή διοργάνωση της πανεργατικής απεργίας που θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι σιδηροδρομικοί, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν πολλά εργατικά σωματεία. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία οικοδόμων και σιδηροδρομικών στους δρόμους της πόλης μέχρι τη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ