Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βαρύ το τίμημα της άρσης του καμποτάζ

Μετράει μέρες η ΔΑΝΕ. Σε αγωνιστική δράση καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Τις δραματικές συνέπειες που θα υποστεί η χώρα μας και το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό, από την 1η Γενάρη που "σπάει" κάθε είδους προστατευτισμός που ισχύει στα κρουαζιερόπλοια καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο Κοινοτικός Κανονισμός 3577/92, δεν μπορεί πλέον να αποκρύψει ούτε η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη στην τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι κρουαζιέρες ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς προστατευτισμού όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας, δηλαδή να εκτελούνται από ελληνικά πλοία. "Εμείς ως ΥΕΝ - σημείωσε χαρακτηριστικά - θεωρούμε ότι οι κρουαζιέρες από και προς ελληνικά λιμάνια αποτελούν καθεστώς ενδομεταφορών (καμποτάζ) και θα ζητάμε να ισχύει στα πλοία η ελληνική νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απαγορεύεται η είσοδος". Ομως, το πώς αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά, δηλαδή να... επιβληθεί η ελληνική νομοθεσία στις πολυεθνικές, που όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό σε 28 μέρες θα εισβάλουν στις ελληνικές θάλασσες - δε διευκρινίστηκε από τον υπουργό.

Στο μεταξύ ένα από τα πρώτα θύματα του σκληρού ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών ενόψει της άρσης του καμποτάζ αποτελεί η ΔΑΝΕ.Η εταιρία μετράει μέρες καθώς, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός, το ΥΕΝ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την περίπτωση που η Εμπορική Τράπεζα προχωρήσει στην κατάσχεση των πλοίων της. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι οι επίδοξοι εφοπλιστές που θα αναλάβουν την ακτοπλοϊκή γραμμή της ΔΑΝΕ είναι έτοιμοι για δράση. Να σημειωθεί ότι ως "φαβορί" φέρεται ο Αγούδημος.

- Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνουν στους ναυτεργάτες με χτεσινή τους ανακοίνωση οι αντιπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και άλλοι εκπρόσωποι των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων που πήραν μέρος στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ. Οι αντιπρόσωποι καταγγέλλουν τις απαράδεκτες διαδικασίες του συμβουλίου όπου νοθεύτηκε η θέληση των ναυτεργατών. Καλούν τους ναυτεργάτες "να δυναμώσουν την πάλη τους, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να συντονίσουν την πάλη τους με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις και να ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο "μονόδρομο" των πολυεθνικών, της ΟΝΕ και υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ