Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
"Ψίχουλα" στους μαθητές!

Η κεντρική διοίκηση δεν καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων. Οι γονείς αναγκάζονται να "τσοντάρουν" πληρώνοντας ακόμα και για τις κουρτίνες!

Πενιχρά κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων δίνει η κυβέρνηση στους δήμους. Γεγονός που υποχρεώνει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα να κάνουν μάθημα κάτω από άσχημες συνθήκες, κάτι που αναγκάζει τους γονείς "να βάλουν το χέρι στην τσέπη", για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους.

Από την άλλη πλευρά οι δήμοι προχωρούν σε φορολόγηση των δημοτών - μέσω των ανταποδοτικών τελών - προκειμένου να καλύψουν και αυτές τις ανάγκες, κάτι που ταυτίζεται και με τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Και όταν αυτές οι επιδιώξεις αφορούν στην - κατά τα άλλα - δημόσια δωρεάν παιδεία, οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους.

Τα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (μισθοδοσίες των καθαριστριών, λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, αγορά πετρελαίου θέρμανσης και αναλώσιμα υλικά) εγκρίνονται και δίνονται από την κεντρική διοίκηση τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, ανά τρίμηνο. Αυτές οι τέσσερις κατανομές αποτελούν το 12% των θεσμοθετημένων πόρων για την Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων). Αντί όμως να αποδίδονται απευθείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδίδονται από την κεντρική διοίκηση στις νομαρχίες. Οι τελευταίες κρατούν τα ποσά και τα μοιράζουν στους δήμους ανάλογα με τα σχολεία, τους μαθητές και τις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τη Νομαρχία Αθηνών, έχει κάθε χρόνο να μοιράσει χρήματα για 45 δήμους και 3 κοινότητες που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης της. Το πρώτο τρίμηνο φέτος το ποσό που πήρε η νομαρχία ήταν 1,37 δισ. δρχ. Οι επόμενες δύο κατανομές του έτους ανέρχονται σε 1,38 δισ. δρχ. η καθεμιά. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας ενέκρινε πριν από δύο βδομάδες και την τέταρτη κατανομή του ποσού, που ανέρχεται και αυτή σε 1,38 δισ. δρχ. Η συνολική χρηματοδότηση των σχολείων που λειτουργούν στην περιοχή της νομαρχίας, προκειμένου να καλύψουν αυτά τις λειτουργικές τους ανάγκες, ανέρχεται φέτος στα 5,51 δισ. δρχ. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό έχει αυξηθεί ελάχιστα, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν επαρκούν

Από την πλευρά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Χρήστος Λαζαρίδης τονίζει στο "Ρ" πως τα χρήματα που δίνει η κεντρική διοίκηση για τη λειτουργία των σχολείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα. Υπογραμμίζει πως αυτά τα κονδύλια πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν για να καλυφθούν οι πραγματικές και όχι οι πλασματικές ανάγκες των σχολείων. Σημειώνει μάλιστα ότι με επιχορηγήσεις, που ήταν βασισμένες σε πλασματικές ανάγκες, δημιουργήθηκαν τα χρέη των σχολείων και αναγκάζονται να πληρώνουν οι γονείς ακόμα και για κουρτίνες.

Επιπλέον, αναφέρεται στο 1,2 τρισ. δρχ. που αυθαίρετα παρακρατά η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους υπέρ των δήμων και κοινοτήτων πόρους. Σημειώνει πως αν η κεντρική διοίκηση αποδώσει, όπως οφείλει, τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα στους ΟΤΑ, θα τους δοθεί μια "ανάσα" και η δυνατότητα να παίξουν με καλύτερους όρους τον κοινωνικό τους ρόλο.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληρώνουμε «τρελά» λεφτά στο Δήμο (2002-06-21 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται για την ανέγερση σχολείου (2000-05-17 00:00:00.0)
Οδηγίες για την κατάρτιση των φετινών προγραμμάτων (2000-01-21 00:00:00.0)
Ξαναπληρώνουν οι γονείς (1998-12-20 00:00:00.0)
"Πιλότος" ο Δήμος της Αθήνας! (1998-10-06 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση υποδομών εκπαίδευσης (1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ