Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η αποθέωση της αθλιότητας

Οταν κάτι δεν πηγαίνει καλά είθισται να λέμε πως "το ψάρι βρομάει από το κεφάλι". Στο ελληνικό ποδόσφαιρο όμως φαίνεται πως ολόκληρο το οικοδόμημα είναι σαθρό. Νέο φαινόμενο σήψης αποτελούν τα γεγονότα σε αγώνα Δ' Εθνικής. Σ' ένα σημαντικό παιχνίδι μεταξύ Λαμίας - Ακράτητου, η λήξη σφυρίχτηκε στο 85' (!), σχεδόν όλοι κάνουν λόγο για (λίαν επιεικώς) απαράδεκτο διαιτητικό τρίο και από την... τούρτα δεν έλειψε το "κερασάκι". Δηλαδή τα επεισόδια.

Ο νόμος του Λιντς εφαρμόστηκε από οπαδούς των γηπεδούχων και αφορούσε τους "άρχοντες" του αγώνα, αλλά και τους αντιπάλους. Στο τέλος κλείστηκε και η Εθνική οδός. Για όλα αυτά συνελήφθησαν τρία άτομα και οδηγήθηκαν χθες στη Δικαιοσύνη. Οι Β. Παπαγιαννακόπουλος (27 χρ.), Αγγ. Καραδήμας (22), Κ. Τσούμας (29), άπαντες κάτοικοι Λαμίας καταδικάστηκαν σε 4, 7 και 18 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα. Ασκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ερωτηματικά και ευθύνες είναι πολλές και ποικίλες. Γιατί υπάρχουν τόσο ακατάλληλοι διαιτητές, γιατί ορίζονται σ' ένα σημαντικό παιχνίδι, γιατί έγινε μόδα και πώς θα σταματήσει η εφαρμογή του νόμου του Λιντς κλπ; Αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους - παράγοντες σωματείων, αθλητές, την ομοσπονδία, τους οπαδούς. Η εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά είναι αρμοδιότητα άλλων και ουσιαστικά ελάχιστα ενδιαφέρει.

Αν κάποιος σταθεί μόνο εκεί "κοιτάει το δέντρο χάνοντας το δάσος". Τα αίτια έχει πολλάκις αποδειχτεί πως δε βρίσκονται μόνο ή κυρίως στην κακή εφαρμογή των κανονισμών που προκαλούν αδικίες. Υπάρχει κάτι βαθύτερο. Τα κοινωνικά αδιέξοδα μεταφέρονται στο γήπεδο. Το άγχος και η αβεβαιότητα της καθημερινότητας εκτονώνεται (ακίνδυνα για το σύστημα) στην κερκίδα. Ο οπαδός, ως κομμάτι της μάζας, άρα συνήθως χωρίς προσωπικές συνέπειες, κάνει τα πάντα να νιώσει ισχυρός.

Τέτοιες συμπεριφορές, για όποιον δεν εθελοτυφλεί, επιβεβαιώνουν την έλλειψη αξιών που παρουσιάζει η ελληνική κοινωνία. Από την άλλη θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Η λειτουργία των οπαδών ως μισθοφορικού στρατού, που αποτελεί την ομάδα κρούσης κάθε παράγοντα, είναι γεγονός.

Πάντως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης διατηρούν οι ιθύνοντες του αθλήματος και η πολιτεία. Η αναξιοπιστία του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα στη Δ' Εθνική, είναι πανθομολογούμενη. Συχνά πυκνά ακούγονται πολλά. Χθες και ο προπονητής της Λαμίας, Γ. Ψαρράς, μίλησε για "βρόμικα χρήματα που αγοράζουν συνειδήσεις"... Το ΔΣ της ΕΠΟ και η ΓΓΑ επανειλημμένα έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα κατάργησής της, αναγνωρίζοντας έτσι τα προβλήματα. Ομως ποτέ δεν προχωρούν σε αποφάσεις. Είτε το πολιτικό κόστος, είτε άλλες δεσμεύσεις διατηρούν την αθλιότητα. Ετσι λοιπόν το νοσηρό φαινόμενο ενός αναξιόπιστου πρωταθλήματος, με ακραίες συμπεριφορές, θα επαναλαμβάνεται.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ