Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ ΔΟΕ
"Δίνει" ονόματα ο Σάμαρανκ

Με αλλαγή του τρόπου της ψηφοφορίας για την εκλογή της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποπομπή ορισμένων μελών της ΔΟΕ προσανατολίζεται να απαντήσει ο Χ. Α. Σάμαρανκ στο σκάνδαλο διαφθοράς που σαρώνει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά τις καταγγελίες του "Αθάνατου" Μ. Χόντλερ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έκανε γνωστό ότι σκέφτεται να προτείνει την αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας και τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται από ειδική επιτροπή αναφορικά με τις καταγγελίες για δωροδοκίες "αθανάτων", θα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τις 23 Γενάρη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Le Matin", έκανε γνωστά τα ονόματα τεσσάρων μελών της ΔΟΕ που θεωρούνται ύποπτα για την αποδοχή δώρων προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ μίας πόλης. Πρόκειται για τον μακαρίτη Ρενέ Εσόμπα από το Καμερούν, που πέθανε τον Αύγουστο, τον Μπασίρ Μοχάμεντ Αταραμπούλσι από τη Λιβύη και τον Ντέιβιντ Ζιμπάτζε από τη Σουαζιλάνδη, που πήραν τις υποτροφίες, καθώς και τον Ζαν - Κλοντ Γκάνγκα, από το Κογκό (Μπραζαβίλ), που δέχτηκε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη αξίας 28.000 δολαρίων. Ο τελευταίος, λέγεται ότι είναι και ένας από τους "μάνατζερ" στους οποίους αναφέρθηκε ο Χόντλερ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, τόνισε ότι προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα της ψηφοφορίας. Μέχρι τώρα, στη διαδικασία εκλογής της διοργανώτριας πόλης ψήφιζαν και οι 115 "Αθάνατοι", όμως στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκφραστεί αρκετές φορές η άποψη ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνεται μόνο μεταξύ της 11μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής, πιθανόν μαζί με τα μέλη της εκάστοτε επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων πόλεων καθώς και τους προέδρους των διεθνών αθλητικών συνομοσπονδιών.

Ηδη, ο Ελβετός υπουργός Αθλητισμού και πρόεδρος της επιτροπής υποψηφιότητας του Κλάγκενφουρτ, Αντολφ Ογκι, ζήτησε από τη ΔΟΕ να αλλάξει η διαδικασία εκλογής της πόλης που θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ