Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εβγαλαν το "νυστέρι" για τις κοινωνικές δαπάνες

Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο αρχίζουν οι περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού

"Νυστέρι" στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1999, σπεύδει να βάλει η κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες κιόλας του χρόνου, δίνοντας έτσι χωρίς χρονοτριβή το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει για ολόκληρο το χρόνο, στο όνομα της... δημοσιονομικής "πειθαρχίας", που προϋποθέτει η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Λόγος γίνεται για εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) με ημερομηνία 28 Δεκέμβρη 1998, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ" και η οποία αφορά τα ποσοστά διάθεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 1999 των δαπανών που έχουν εγκριθεί στον φετινό προϋπολογισμό και προορίζονται για επιχορηγήσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, επιστημονικά ιδρύματα και για επιχορηγήσεις που απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Στην εγκύκλιο του ΓΛΚ ορίζεται ότι το ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών, θα ανέλθει το πολύ μέχρι 15% για το διάστημα από 1-1-99 μέχρι 31-3-99. Οι περικοπές που επιχειρεί στις δαπάνες αυτές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ένα το κρατούμενο, δεδομένου ότι για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός στο σκέλος δαπανών χωρίς περικοπές, θα έπρεπε να χορηγούνταν μέχρι τις 31 Μάρτη 1999 το 25% των προβλεπόμενων πιστώσεων για τις κατηγορίες αυτές.

Η παραπάνω κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί ένα δείγμα της γενικότερης τάσης που κυριαρχεί όλα τα τελευταία χρόνια στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και η οποία θα φανεί με ιδιαίτερη ένταση και στον φετινό. Αλλωστε η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα συρρίκνωσης ("εξορθολογισμού" κατά τους κυβερνώντες) των κρατικών δαπανών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου να κατορθώσει να εκπληρώσει το κριτήριο για μείωση του δημόσιου ελλείμματος που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ένταξη της χώρας στη διαβόητη ΟΝΕ. Η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι το κύριο βάρος της μείωσης του ελλείμματος θα σηκώνει από δω και στο εξής το σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και είναι προφανές ότι η κατεύθυνση αυτή θα αφορά πρώτα και κύρια τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Από την άποψη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία ενδεικτική αναφορά στις διάφορες κατηγορίες δαπανών του φετινού προϋπολογισμού, που περικόπτονται από το πρώτο κιόλας τρίμηνο κατά το πνεύμα της παραπάνω εγκυκλίου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για επιχορηγήσεις που απευθύνονται στους εξής φορείς ή λογαριασμούς:

  • Σε νοσηλευτικά ιδρύματα για δαπάνες λειτουργίας.
  • Στο ΕΚΑΒ για δαπάνες λειτουργίας.
  • Σε νοσηλευτικά ιδρύματα και λοιπούς οργανισμούς υγείας για δαπάνες εφαρμογής ερευνητικών προγραμμάτων.
  • Στη ΔΕΠΑΝΟΜ.
  • Στο ΠΙΚΠΑ για δαπάνες λειτουργίας.
  • Στο Εθνικό Ιδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων για δαπάνες λειτουργίας.
  • Στο Λογαριασμό Ιατρικής Αντίληψης και Ασφάλισης για δαπάνες προμήθειας φαρμάκων και αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας.
  • Στο Λογαριασμό Ιατρικής Αντίληψης και Ασφάλισης για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους.
  • Για σκοπούς κοινωνικής αντίληψης από το καθαρό προϊόν του ειδικού λαχείου.
  • Στις παιδικές εξοχές συμπεριλαμβανομένων των σχολών στελεχών τους.
  • Στην Κεντρική Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας.
  • Σε λοιπά κέντρα, σχολές κοινωνικής πρόνοιας και εταιρίες προστασίας αποφυλακιζομένων.
  • Επιχορηγήσεις σε Βιβλιοθήκες και Μουσεία (εκτός του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας).

Β. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύ κάτω από τις υπαρκτές ανάγκες (2006-12-31 00:00:00.0)
Υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις το ...σκληρό σενάριο (2002-09-26 00:00:00.0)
«Στοπ» στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (2000-03-02 00:00:00.0)
Οι τραπεζίτες "ροκανίζουν" τον προϋπολογισμό (1999-06-18 00:00:00.0)
Στο "γύψο" και το 1999 οι κοινωνικές δαπάνες (1998-04-30 00:00:00.0)
Από το Γενάρη άρχισαν οι περικοπές (1995-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ