Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιστή στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις

ΣΟΦΙΑ (Του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΗΛΑΚΑ). -

Πιστές στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των ΗΠΑ, Αθήνα και Σόφια υπογράμμισαν χτες την απομόνωση του Βελιγραδίου μεταξύ των γειτόνων του. Ο Θ. Πάγκαλος, σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή του συνάντηση στη Σόφια με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, τόνισε τις ευθύνες της Σερβίας για ό,τι συμβαίνει στο Κόσσοβο. Από την πλευρά της, η Ν. Μιχαϊλοβα υπενθύμισε την πρωτοβουλία που πέρυσι ανέλαβε η Σόφια - κατ' αμερικανική υπόδειξη - η οποία κατέληξε σε μια διακήρυξη των γειτονικών χωρών της Γιουγκοσλαβίας, εμφανίζοντας το Βελιγράδι απόλυτα απομονωμένο στην περιοχή.

Πάντως, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί η Αθήνα με την άποψη πως το πρόβλημα στο Κόσσοβο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ΝΑΤΟική επέμβαση, απάντησε, κατηγορηματικά, "όχι". Ο Θ. Πάγκαλος, μεταφέροντας τις ανησυχίες της Αθήνας από την κλιμάκωση της κρίσης, σημείωσε πως δεν υπάρχουν αναλογίες μεταξύ Κόσσοβου και Ιράκ. Στο Κόσσοβο, είπε ο υπουργός, δεν υπάρχουν στρατηγικοί στόχοι. Το ερώτημα, λοιπόν, που ρητορικώς έθεσε ο υπουργός είναι, ποιος θα βομβαρδίσει και κυρίως τι θα γίνει μετά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι το Κόσσοβο είναι "καυτό θέμα" και εξέφρασε τις ανησυχίες της Σόφιας για ενδεχόμενη ανάφλεξη σ' όλη την περιοχή.

Για τη σφαγή των 45, η Ν. Μιχαϊλοβα ζήτησε να γίνουν έρευνες από διεθνείς παράγοντες για να λάμψει η αλήθεια.

Περισσότερο σκληρός για το θέμα αυτό, ο Θ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι για τη σφαγή πρέπει να αποκαλυφθούν, να καταδειχτούν και να αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες. Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι γι' αυτές τις εξελίξεις υπάρχουν σοβαρές ευθύνες του Βελιγραδίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα πρέπει να καταδικαστούν και οι ανεύθυνες προκλήσεις της αλβανικής πλευράς. Ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απέλαση των παρατηρητών, είπε ότι την περασμένη Δευτέρα αργά το βράδυ, υπήρξε επικοινωνία Αθήνας - Βελιγραδίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε πως αυτή η απόφαση είναι λανθασμένη. Ο Ελληνας υπουργός είπε επίσης πως η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης του αριθμού των παρατηρητών με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ