Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
"Αβεβαιότητας" συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από έξι μέρες "εισηγήσεων" που περισσότερο έμοιαζαν με προεκλογικές ομιλίες, η αμερικανική Γερουσία, η οποία "δικάζει" τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, εισέρχεται σε "αχαρτογράφητη περιοχή".

Ουδείς έχει την παραμικρή ιδέα για το τι θα προκύψει από τις 16 ώρες συζήτησης περί των ερωτημάτων που απασχολούν τη Γερουσία. Ακόμη περισσότερο, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα υπάρξουν μάρτυρες - και ποιοι. Θα υπάρξει πρόσκληση ή εντολή στον Πρόεδρο Κλίντον να καταθέσει; Ποιοι άλλοι θα κλητευτούν; Πόσο θα διαρκέσει, τελικά, η δίκη;

"Αν (η Γερουσία) αρχίσει να καλεί μάρτυρες, ποιος ξέρει πού θα οδηγήσει αυτό;", διερωτιόταν χτες ο ιστορικός Ρόμπερτ Ντάλεκ, ειδικευμένος στο θεσμό της αμερικανικής προεδρίας, από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης. "Ποιος ξέρει τι παραπατήματα θα υπάρξουν είτε από τους ενάγοντες, είτε από τους εναγόμενους; Υπάρχουν κίνδυνοι και για τις δύο πλευρές".

Για τους Ρεπουμπλικάνους, το πρόβλημα είναι ότι αν επιμείνουν κι άλλο στη σκανδαλολογία, υπάρχει ο κίνδυνος ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι θα τους αποδοκιμάσουν. "Δεν πρέπει ποτέ να αρχίζεις έναν πόλεμο, αν δεν έχεις από πριν μια στρατηγική εξόδου", σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου Πρίστον Γρεντ Γκρίνσταϊν. "Και αυτό είναι το ζήτημα για τους Ρεπουμπλικανούς, να βρουν μια στρατηγική εξόδου".

Για τον Κλίντον, από την άλλη, υπάρχει η πιθανότητα μιας μη αναμενόμενης κατάθεσης και η ανάδειξη και νέων κατηγοριών, που θα απαιτούν την κλήτευση κι άλλων μαρτύρων. Ο Μαρκ Ρόζελ, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, τεκμηριώνει τους φόβους: "Ολοι έχουμε ακούσει τις φήμες για πράγματα που ο Κλίντον έχει κάνει στο παρελθόν και δεν έχουν αποδειχθεί". Αν κάτι τέτοιο "επαληθευτεί, η όλη ισορροπία μεταβάλλεται".

"Η πραγματική αβεβαιότητα", όμως, κατά τον Ρόζελ, "είναι το πόσο θα μας πάρει να καταλάβουμε πού ακριβώς πάει το πράγμα".

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις "αποστασιών" γερουσιαστών των Δημοκρατικών, που θα έγειραν αποφασιστικά την πλάστιγγα εις βάρος του Κλίντον και θα απέβαιναν μοιραίες για την προεδρία του. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν (55 - 45), χρειάζονται 12 ψήφους Δημοκρατικών, ώστε να φθάσουν στις 67 που πρέπει να διαθέτουν για μια απόφαση καθαίρεσής του.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι "μετριοπαθής" πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, κουρασμένοι από την όλη ιστορία, θα αποσκιρτήσουν και θα ανατρέψουν την παρούσα πλειοψηφία, θέτοντας τέλος στη δίκη. Αλλά το σενάριο δε μοιάζει και τόσο βάσιμο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ