Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η εμπλοκή της Αθήνας

Η εμπλοκή της Ελλάδας, αν τελικά το ΝΑΤΟ αποφασίσει να επέμβει στο Κόσσοβο, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ακόμη κι αν δεν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Οι "συμβατικές υποχρεώσεις" προς τη Συμμαχία, αλλά κυρίως η αντίληψη των κυβερνώντων για προσαρμογή στις απαιτήσεις των ισχυρών, αναμένεται πως θα εμπλέξουν άμεσα τη χώρα στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τρία αεροσκάφη της Συμμαχίας, τύπου ΑΒΑΚΣ, βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ακτιου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στις προτάσεις Σολάνα έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να προσφέρει ένα μηχανοκίνητο λόχο, ο οποίος θα λάβει μέρος στην επιχείρηση φυγάδευσης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, όταν αυτό αποφασιστεί. Επίσης, βέβαιο θεωρείται ότι αν αποφασιστεί χερσαία επέμβαση, η κυβέρνηση θα παραχωρήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την αποβίβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς το Κόσσοβο.

Η κατάσταση αυτή, πάντως, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα, καθώς έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση πως η όποια ΝΑΤΟική επέμβαση ουσιαστικά σημαίνει την υιοθέτηση των αποσχιστικών αιτημάτων των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου και τη δρομολόγηση μιας αιματηρής διαδικασίας, η οποία θα καταλήξει στη μεταβολή των συνόρων.

Αυτές τις ανησυχίες εξέφρασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ σημείωσε ότι αν πάψει ο σεβασμός των συνόρων και υιοθετηθούν τα αιτήματα απόλυτης αυτοδιάθεσης, θα ανοίξει ένας κύκλος πολέμων που θα βασανίσει για δεκαετίες την περιοχή, θα εμπλέξει όλες τις βαλκανικές χώρες και θα ανατρέψει την παγκόσμια ισορροπία.

Οι εξελίξεις στο Κόσσοβο απασχόλησαν και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα μετέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Τύπου, μίλησε για το θέμα της σφαγής των "45". "Ο φόνος 45 ατόμων στο Ρατσάκ, αποτελεί τη δυσμενέστερη εξέλιξη για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή αναταραχή, εδώ και αρκετό καιρό. Αν και δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό το θλιβερό γεγονός, κανείς δεν μπορεί να το δικαιολογήσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ