Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ολοκληρώθηκε η δίκη των 138 υπόπτων για "ισλαμιστικό εξτρεμισμό"

ΠΑΡΙΣΙ .-

Ολοκληρώθηκε, χτες, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα και μέσα σε συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις η πολυσυζητημένη μαζική δίκη περισσότερων των εκατό ατόμων, που θεωρούνταν ύποπτοι για συνεργασία με δίκτυο Αλγερινών εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ανακοινώθηκαν, χτες, οι ποινές που μοιράστηκαν οι 138 κατηγορούμενοι για "εγκληματική συνεργία με τρομοκρατικές οργανώσεις", οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τη γαλλική Αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων - "σκούπα" ανάμεσα στο 1994 και 1995. Το δικαστήριο, που εκδίκασε την υπόθεση στην αίθουσα ενός γυμναστηρίου έξω από τις φυλακές Fleury Merogis, επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 ετών σε 3 από τους κατηγορουμένους, σε άλλους 21 κατηγορουμένους επέβαλε ποινή φυλάκισης από 4 έως 6 χρόνια, 31 αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ποινές κάθειρξης από 1 μήνα έως 2 χρόνια. Με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι 3 κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια κάθειρξη, ήταν οι εγκέφαλοι 3 διαφορετικών δικτύων υποστήριξης των εξτρεμιστών ισλαμιστών, τα οποία, κατά περιπτώσεις, συνεργάζονταν.

Η δίκη των 138 ατόμων άρχισε την 1η Σεπτέμβρη και χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιδράσεις των περισσοτέρων από τους 70 συνηγόρους, οι οποίοι, τελικά, μποϊκοτάρισαν τη δίκη μέχρι το τέλος της. Βασική αιτία της αγανάκτησης των συνηγόρων ήταν η επιμονή της εισαγγελίας να προχωρήσει σε μαζική δίκη, "αναξιοπρέπειας" όπως τόνιζαν, παρότι τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για τους συλληφθέντες αποδείκνυαν ότι οι περισσότεροι δεν είχαν παρά τυπικές σχέσεις με τους επικεφαλής των κυκλωμάτων και ότι υπήρχαν διαφορετικά επίπεδα σύνδεσης και συμμετοχής ή μη συμμετοχής στα δίκτυα. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι, τουλάχιστον, 24 από τους συλληφθέντες έχουν παραμείνει στη φυλακή, ήδη, 5 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ