Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Σφαγή ή "σκηνοθεσία" τα γεγονότα στο Ράτσακ;

Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζει ο γαλλικός Τύπος την πρόσφατη σφαγή 45 ατόμων στο κοσσοβάρικο χωριό Ράτσακ, ενώ αντίθετα, η αμερικανική εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης" σπεύδει να κατηγορήσει ως υπεύθυνες τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας...

Η σφαγή των 45 χωρικών στο Ράτσακ του Κοσσόβου την περασμένη βδομάδα φάνηκε αρχικά να είναι ένα ακόμη δραματικό επεισόδιο στις συγκρούσεις ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αυτονομιστές Κοσσοβάρους Αλβανούς. Μάλιστα, ο επικεφαλής των επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα, Γουίλιαμ Γουόκερ, είχε σπεύσει να επιρρίψει ευθύνες προσωπικά στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, τι πραγματικά συνέβη στο Ράτσακ; Επρόκειτο πραγματικά για σφαγή ανύποπτων χωρικών ή ήταν μία σκηνοθεσία, μία προβοκάτσια, ένα ακόμη "πυροτέχνημα", που θα έβαζε νέο λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων;

Ο γαλλικός Τύπος, πάντως, ήταν ο πρώτος που άρχισε να βλέπει και άλλες πλευρές πίσω από ένα φρικιαστικό, ομολογουμένως, γεγονός.

Ετσι, αντίθετα με τις αμερικανικές, οι γαλλικές εφημερίδες ήταν οι πρώτες που στα σχετικά ρεπορτάζ για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Ράτσακ άρχισαν να χρησιμοποιούν με μεγάλη συχνότητα λέξεις όπως: "διαμάχη", "πολεμική", "υποψίες", "ερωτηματικά", "υποθέσεις"! Ενδεικτικό της σύγχυσης που υπάρχει στις αίθουσες σύνταξης και παραπέμπουν στις πρόσφατες διαμάχες για τους ψεύτικους τάφους στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας και για το ποιος είχε τελικά την ευθύνη της σφαγής στην αγορά του Σαράγεβο, κατά την πολιορκία της βοσνιακής πρωτεύουσας από τους Σέρβους το 1994;

Για τη Λιμπερασιόν,"υπήρξε πράγματι σφαγή στο Ράτσακ και η σφαγή είναι έργο της σερβικής αστυνομίας", αλλά η εφημερίδα θέτει "εννιά ερωτήματα για τους νεκρούς του Ράτσακ".

"Ποια είναι η πραγματική φύση της σφαγής; πρόκειται για πολεμική ενέργεια; για ανεξέλεγκτους μαχητές; για εκτέλεση εν ψυχρώ, σε γνώση της κατάστασης; Μήπως υπήρξε σκηνοθεσία από τους αυτονομιστές για να προσανατολιστεί η κοινή γνώμη προς την τελευταία ερμηνεία;", αναρωτιέται η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα "Φιγκαρό" υπενθύμιζε με νόημα την τραγωδία της 5ης Φλεβάρη του 1994 στην αγορά του Σαράγεβο και τις αμφιβολίες που προκάλεσε η πληροφορία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία, υπεύθυνες για τη σφαγή ήταν βοσνιακές δυνάμεις με σκοπό να προκαλέσουν διεθνή παρέμβαση. Η ίδια εφημερίδα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση του Ράτσακ "υπάρχουν υποψίες, οι οποίες ακόμη είναι ασθενείς, ότι οι Αλβανοί συγκέντρωσαν διάσπαρτα πτώματα, αναμειγνύοντας ίσως πολίτες και μαχητές, για να προκαλέσουν μια τρανταχτή εντύπωση".

"Οι νεκροί είναι εύκολη λεία της οποίας μπορεί να επωφεληθεί κάθε ιερόσυλος... για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη", σχολίαζε η εφημερίδα "Ουμανιτέ", υπενθυμίζοντας την υπόθεση της Τιμισοάρα.

Αντίθετα, με τις επιφυλάξεις του γαλλικού Τύπου αναφορικά με ό,τι διαδραματίστηκε τελικά στο Ράτσακ, η αμερικανική εφημερίδα μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων ΤΑΪΜΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ προέβαινε σε γνωστές κοινοτοπίες και εσπευσμένα συμπεράσματα.

"Πράξη εκδίκησης των σερβικών δυνάμεων αποτελεί η σφαγή του Ράτσακ", υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας ως επιχείρημα το πόρισμα παρατηρητών της αποστολής διεθνών επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας... Σύμφωνα με αποσπάσματα έκθεσής τους, που δημοσιεύτηκαν χτες στους ΤΑΪΜΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, οι διεθνείς παρατηρητές συμπέραναν ότι "τα γεγονότα, όπως επαληθεύτηκαν από την Αποστολή Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, περιλαμβάνουν αποδείξεις για αυθαίρετες συλλήψεις, εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς αμάχων αλβανικής καταγωγής από το γιουγκοσλαβικό στρατό και την αστυνομία".

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς και με χρονολογική σειρά από τις 8 Γενάρη μέχρι τις 16 Γενάρη, δηλαδή την επομένη της σφαγής, τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το φονικό. Σύμφωνα με παρατηρητές, πολλοί χωρικοί σκοτώθηκαν με πυροβολισμό "εξ επαφής" από μπροστά, από πίσω ή στο κρανίο.

Ωστόσο, μόλις χτες επιτράπηκε στην ομάδα των Φιλανδών ιατροδικαστών να προχωρήσει σε νεκροψίες των θυμάτων της σφαγής στο Ράτσακ.

Σύμφωνα με τον Γιούχα Οτμαν, επικεφαλής της ομάδας των Φιλανδών εμπειρογνωμόνων, "η φιλανδική ομάδα άρχισε μόλις χτες ο έργο της, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται έρευνες σε συνεργασία με Γιουγκοσλάβους εμπειρογνώμονες και δύο εμπειρογνώμονες από τη Λευκορωσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ