Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Το "κρυφτούλι" συνεχίζεται

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε για ακόμη μια φορά ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν δε βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, διαψεύδοντας ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ άλλαζε γνώμη: Δήλωσε και πάλι βέβαιος ότι ο ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) "ήταν" στη Ρωσία, πλην όμως δεν μπορούσε να διασαφηνίσει πού ακριβώς στη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι "ακόμη και αν ήταν εκεί, έχει φύγει". Αλλά το πού κατευθύνθηκε, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, δεν είναι καθαρό".

Πιθανότατα σ' αυτή την ξαφνική αλλαγήγνώμης του Ετσεβίτ έβαλε το "χεράκι του" και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε πως "ικανές ρωσικές αρχές διεξήγαν εξονυχιστική έρευνα... Μπορώ επίσημα να πω ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται σε οποιαδήποτε ρωσική περιοχή".

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ότι προς το παρόν "τίποτα δεν είναι βέβαιο", σχετικά με το πού βρίσκεται ο Οτσαλάν και ότι "υπάρχουν μόνο πολλές φήμες".

Είναι άξιο σημείωσης το γεγονός πως ο Ετσεβίτ είχε δηλώσει, στο τέλος συνεδρίασης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), "σχεδόν βέβαιος" ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Ιγκόρ Ιβανόφ επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι ο ηγέτης του PKK δε βρίσκεται στη Ρωσία.

Ο Οτσαλάν αναχώρησε από τη Ρώμη το περασμένο Σάββατο προς άγνωστο προορισμό. Οι ιταλικές αρχές είχαν αρνηθεί να τον εκδώσουν στην Τουρκία, επειδή στη χώρα αυτή εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, πράγμα που απαγορεύει ρητά το ιταλικό Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ