Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Μήλον της έριδος ο Γιτζάκ Μορντεχάι

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας στο Ισραήλ καθώς έχει, ήδη, αρχίσει η διαδικασία ανάδειξης υποψήφιων βουλευτών στους κόλπους των ισραηλινών κομμάτων, με εξαίρεση αυτό του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού: Ο Αμνόν Λίπκιν - Σαχάκ επέλεξε τη μέθοδο της δημοσκόπησης για να αναδειχτεί ο υποψήφιος του κόμματός του για την πρωθυπουργία, δελεάζοντας, με τον τρόπο αυτό, ακόμη περισσότερο τον, μέχρι σήμερα, υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι να συνταχθεί μαζί του και να εγκαταλείψει το "Λικούντ".

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει ο Γιτζάκ Μορντεχάι την τελική του απόφαση για τη συμμετοχή του ή όχι στο ψηφοδέλτιο του πρωθυπουργού και ηγέτη του "Λικούντ" Μπέντζαμιν Νετανιάχου ή όχι. Πάντως, ως ενδεικτικό μιας ενδεχόμενης αρνητικής απάντησης εκτιμάται το γεγονός ότι ο Μορντεχάι απέφυγε να καταθέσει το όνομά του μέχρι χτες το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του "Λικούντ", όπου συντάσσονται οι λίστες των υποψηφίων που θα τεθούν προς συζήτηση στις επιτροπές του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ πιέζει ολοένα και περισσότερο τον Μορντεχάι, που είναι και πρώην αξιωματικός του στρατού, να συμμετάσχει στο δικό του κόμμα, που ακόμη βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση, αφού δεν έχει καν καταστατικό ούτε όνομα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού πρότεινε στον Μορντεχάι να αποφασίσουν από κοινού ποιος από τους δύο θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, με βάση αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, χτες, για να μελετήσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αλλά τίποτε περαιτέρω δε γνωστοποιήθηκε. Αν τελικά, ο Μορντεχάι αποφασίσει να συνταχθεί με τον Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο "Λικούντ" και στον Νετανιάχου καθώς ο νυν υπουργός Αμυνας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμη και στους Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής λόγω της κουρδικής καταγωγής του.

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και τα αποτελέσματα όλων συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους υποψηφίους. Με δεδομένο, δε, το νέο εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε από τις εκλογές του 1996, με βάση το οποίο οι ψηφοφόροι επιλέγουν ξεχωριστά τον πρωθυπουργό από το κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής, πολλοί πολιτικοί σχολιαστές υποστήριζαν ότι η πρωθυπουργία θα κριθεί στη μάχη των εντυπώσεων και στη δημοτικότητα των υποψηφίων και όχι στις θέσεις των κομμάτων που τους υποστηρίζουν. Σχολιάζοντας την κατάσταση, η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" φιλοξενούσε εκτενές άρθρο, στο οποίο επέκρινε το γεγονός ότι "πλέον οι δημοσκοπήσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, αλλά τη διαμορφώνουν", ενώ ο πολιτικός αναλυτής Εφραίμ Ινμπάρ εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του για το νέο εκλογικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνει λανθασμένα κριτήρια επιλογής, αφού "είναι πολύ διαφορετικά τα χαρίσματα που πρέπει να έχει κανείς, σήμερα, για να γίνει πρωθυπουργός από αυτά που χρειάζονται για να κυβερνήσει τη χώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ