Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Κερδοφόρος απανθρωπιά

Πάνω από έντεκα χιλιάδες εργαζόμενους απολύει η "ΕΡΙΚΣΟΝ"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο τομέας είναι "υψηλής τεχνολογίας", προκλητικός για τους πρωταγωνιστές της ξέφρενης παγκόσμιας κούρσας για όλο και περισσότερα κέρδη και άγρια ανταγωνιστικός. Είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών, όπου άπαντες οι δραστηριοποιούμενοι γίνονται όλο και σκληρότεροι, για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. "Καμία έκπληξη" (;), λοιπόν, όταν η σουηδική "Ερικσον" ανακοινώνει ότι περί τους 11.600 εργαζομένους (ή πάνω από το 11% του δυναμικού της) θα βρεθούν σύντομα στο δρόμο.

Μέσα σε δύο χρόνια, για την ακρίβεια: Τάδε έφη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Νταγκ Σμιθ, αναλυτής και υπερήφανος συνιδιοκτήτης της Salomon Smith Barney, εταιρίας συμβούλων. Βέβαια, παραδέχτηκε, είναι κάπως "δραστικό" το μέτρο. Αφήστε δε, που "οι περικοπές των θέσεων εργασίας" (όπως το είπε, κομψώς πώς, ο αναλυτής) "είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν". Και, χειρότερα, μια τόσο μεγάλη μείωση του δυναμικού της εταιρίας, παρά το ότι "θα αποφέρει μειώσεις δαπανών" (σε "δαπάνες" μετρούν την ανθρώπινη ζωή, φαίνεται), σε τελευταία ανάλυση, "καταδεικνύει ότι η διοίκηση της εταιρίας δεν αναμένει συνέχιση της πορείας ανάπτυξής της" (!).

Βεβαίως, η διοίκηση της εταιρίας αντιπαρήλθε της φρικτής αυτής κατηγορίας. Πρόκειται, ανέφερε χτες, για συνέπεια της νέας τεχνολογίας. Και θα εξοικονομηθούν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αύριο, Πέμπτη, η "Ερικσον" παρουσιάζει τον οικονομικό της απολογισμό για το 1998, γεγονός που ίσως εξηγεί και το "ξαφνικό" της απόφασης. Τα κέρδη της εταιρίας, σχολίασε κατατοπιστικά ένας ανταποκριτής, είναι σχεδόν 750 δισ. δρχ., αλλά το ποσόν "δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διοίκησης της εταιρίας".

Μια ακόμη ερμηνεία: Η κίνηση γίνεται ως αντίδραση στην απώλεια της πρώτης θέσης στις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας από τη φιλανδική "Νόκια".

"Πρόκειται για οικονομικά μέτρα που παίρνει μια εταιρία σε περίοδο κρίσης, αλλά η "Ερικσον" δε βρίσκεται σε κρίση", σχολίασε ο Περ Λιντ, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση της εταιρίας.

Ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της Σουηδίας, Μπγιερν Ρούσενγκρεν, ανέφερε ότι η "Ερικσον" θα πρέπει να αναλάβει "τις ευθύνες της", τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και απέναντι στις πόλεις, των οποίων πλήττεται η οικονομική ζωή. "Περιμένω ότι σύντομα η εταιρία θα ανακοινώσει τα μέτρα που πρόκειται να λάβει", δήλωσε ο Σουηδός υπουργός. Μα, φυσικά. Ουδείς αμφισβήτησε τη φιλευσπλαχνία και τον αλτρουισμό της διοίκησής της...

Αψευδής μάρτυς, η Ιστορία: Στα μέσα της δεκαετίας του '90, η "Ερικσον" είχε απολύσει περίπου 10.000 εργαζόμενους...

Κατά τα λοιπά, οι ανταγωνιστές έπλεαν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε πελάγη ευτυχίας. Η μετοχή της "Νόκια" κέρδισε 2% στο χρηματιστήριο μέσα σε ώρες. Της "Φίλιπς" 5%. Και της "Αλκατέλ" 2%. Καμία απορία;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ