Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Σοβαρά προβλήματα ενόψει γενικών εκλογών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. -

Σάλο έχει προκαλέσει στη Νότια Αφρική η παραίτηση του ανθρώπου που είχε επιφορτιστεί με τη διοργάνωση των φετινών γενικών εκλογών.

Ο Γιόχαν Κράιγκλερ,επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί απ' αυτή τη θέση, λέγοντας πως αφορμή ήταν το "βάρος να είναι ταυτόχρονα και δικαστής και πρόεδρος της επιτροπής". Ο ίδιος θεώρησε πως αυτή του η ενέργεια θα προκαλούσε εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και την κυβέρνηση Μαντέλα. Πάντως, σημείωσε, πως δύο ήταν οι λόγοι που τον ώθησαν σ' αυτή του την απόφαση: πρώτον, η - κατά τον ίδιο - προβληματική διαδικασία του νέου (ηλεκτρονικού) τρόπου εγγραφής του εκλογικού σώματος στους εκλογικούς καταλόγους, και δεύτερον, η έλλειψη κονδυλίων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της "Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής"...

Ο Πρόεδρος της χώρας, Νέλσον Μαντέλα, θεώρησε ότι αυτή η εξέλιξη δε θα προκαλέσει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο διάστημα των μηνών Απρίλη - Ιούλη. Ωστόσο, ο Μαρτίνους βαν Τσάλκγουικ, ηγέτης του Νέου Εθνικού Κόμματος (το γνωστό"Εθνικό Κόμμα" που κυβερνούσε τη Ν. Αφρική στη διάρκεια της φρικαλέας εποχής του Απαρτχάιντ) χαρακτήρισε την παραίτηση Κράιγκλερ "σοβαρό πλήγμα στη νεαρά δημοκρατία".

Στις αρχές του μήνα, ο Κράιγκλερ είχε προειδοποιήσει ότι το ανερχόμενο σε 91 εκατομμύρια δολάρια έλλειμμα του προϋπολογισμού της επιτροπής θα προκαλούσε σοβαρά πλήγματα στην κύρια αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την επιτήρηση και διεξαγωγή άψογων εκλογών. Οι κανόνες νέας εγγραφής των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, (που προωθήθηκαν από το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο), υποχρεώνουν όλους τους Νοτιοαφρικανούς να κατέχουν έγγραφο ταυτότητας με αριθμημένο ηλεκτρονικό κωδικό αναγνώρισης, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα πολλαπλών ψήφων από έναν ψηφοφόρο.

Οι Νοτιοαφρικανοί ψηφοφόροι ανέρχονται σε 25.000.000. Ωστόσο, μόνον οι 10.000.000 εξ αυτών έχουν προμηθευτεί ανάλογες ταυτότητες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης που λοιδορούν το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ότι η πλειοψηφία των 10.000.000, που έχει προμηθευτεί αυτές τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, είναι υποστηριχτές της παράταξης και ότι η διαδικασία νέας εγγραφής του εκλογικού σώματος θα προκαλέσει αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ