Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σεισμός ολικής καταστροφής...
  • Πάνω από 1.000 οι νεκροί στις κατεστραμμένες πόλεις Αρμένια και Περέιρα
  • Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι σε ερείπια, πάνω από 180.000 οι άστεγοι

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και πόλεις χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ μπορεί να κράτησε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μετέτρεψε σε αληθινές κολάσεις δυτικές πόλεις της Κολομβίας. Οι πληροφορίες μιλούσαν για πάνω από χίλιους νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο πάνω από 60% της έκτασης των πόλεων Αρμένια και Περέιρα.

Και οι επιζώντες; Αναυδοι και στο σύνολό τους. Ανθρωποι αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι μέσα σε τόνους από συντρίμμια και πτώματα. Οι ελπίδες για την αποκατάσταση του ομαλού ρυθμού ζωής στη Δυτική Κολομβία είναι αμυδρές. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως για να επανέλθει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς στις πόλεις Αρμένια και Περέιρα θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια!

Ο φονικός Εγκέλαδος χτύπησε χτες το απόγευμα, αιφνιδιάζοντας τα θύματά του. Ομως, επιφύλασσε ακόμη χειρότερη μοίρα γι' αυτούς που γλίτωσαν από το θάνατο, έχοντας να αντιμετωπίσουν το χειρότερο μαρτύριο: Να θάψουν οικογένειες και φίλους, να παλέψουν για την επιβίωση στις χειρότερες συνθήκες, σε έναν τόπο νεκρό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Η Αρμένια, πόλη που πριν ένα 24ωρο είχε 220.000 κατοίκους, θα αργήσει να συνέλθει από την καταστροφή. Ο Σίρο Αντόνιο Γκίζα, αρχηγός ομάδας πυροσβεστών, εκτίμησε πως "οι νεκροί εδώ ξεπερνούν τους χίλιους ίσως και τους 2.000"... Ομως, ο οποιοσδήποτε αδυνατεί να προβεί στο έργο του θλιβερού απολογισμού. Αλλοι λένε ότι μόνον στην πόλη Αρμένια καταστράφηκαν τουλάχιστον 170 κτίρια και ότι, στην πόλη των άλλοτε 200.000, οι άστεγοι ξεπερνούν τους 180.000! Πιο σαφής ήταν ο δήμαρχος της Αρμένια, Αλβάρο Πατίνο, που δήλωνε σαστισμένος στους δημοσιογράφους ότι "δεν υπάρχει τρόπος για να εκτιμηθεί η καταστροφή".

Ορισμένα σωστικά συνεργεία μονάδων του Κολομβιανού Ερυθρού Σταυρού κατάφεραν να μεταφέρουν από αέρος ορισμένους τραυματίες σε νοσοκομεία της Μπογκοτά, της Μεντεγίν, της Κάλι και οδικώς στην πόλη Μανιζάλες.

Τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν πως οι τραυματίες στην Αρμένια ξεπερνούν τους 1.500, ενώ στη γειτονική πόλη Περέιρα (200 χλμ δυτικά της Μπογκοτά) προκλήθηκαν εξίσου εκτεταμένες καταστροφές, όπου η σεισμική δόνηση συνοδεύτηκε με πλειάδα εκρήξεων.

Ο τελευταίος δυνατός σεισμός που είχε χτυπήσει την Κολομβία είχε σημειωθεί το 1994, προκαλώντας το θάνατο σε 800 άτομα. Ομως, φαίνεται ότι ωχριά μπροστά στον, πολύ ισχυρότερο, φετινό Εγκέλαδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ